Min uppladdning inför halvmarathon – träning, mat, kläder, mentalt

Hey fun race day!

Om ett par timmar ska jag springa Tjejmilen 21K för Plan Sverige ute på Djurgården som ska bli så kul. Race vet jag inte, just nu har jag absolut ingen tävlingsinställning eller tid jag satsar på, men det måste man ju inte för att njuta av energin och stämningen vid ett lopp. Det blir dessutom ett perfekt ”uppvärmningslopp” inför Stockholm Marathon om några veckor. Och jag vet att många vänner och bekanta ska springa också, så jag ser fram emot ett par svettiga kramar.
Jag vet att det är många av er som läser som också har löplopp framför sig, så här delar jag mina tankar och uppladdning inför dagen halvmarathon. Ingen allmän mall, men kanske att plocka utvalda delar ifrån som passar dig.

Min uppladdning inför halvmarathon – Tjejmilen 21K

Kläder. Det ska bli ca 15° varmt mitt på dagen, så shorts hade funkat, men jag valde tights och långa strumpor med skön kompression. Så kommer jag springa, med skor från Saucony på fötterna, men på vägen dit och hem tar jag en gammal vindjacka som inte gör något om den kommer bort på startområdet. Sen blir jag kittad med nummerlapp (kanske även t-shirt?) i Plan Sveriges tält, så kanske den knallrosa åker av.

Mat. Jag har ätit som vanligt hela veckan, men igår laddade jag lite extra. Grillade korv och kyckling på balkongen, sen glass med nougatsås i soffan.

Och efter sovmorgon havregrynsgröt med goda tillbehör (ca 4 timmar innan loppet). Blåbär, kanel, melonkärnor, mandel, valnötter, dadlar, äpple. Sen kommer jag dricka kaffe och ta en proteindrink ca 1,5 timme innan och en sportdryck en halvtimme innan. Kan låta enormt uppstyrt för att vara glad motionär, men jag har många lopp i benen och vet vad som brukar funka för mig. Glassen är t.ex. ett måste rent mentalt, även om jag skulle kunna äta bananer lika väl för att ladda in extra kolhydrater.

Träningen. Även den har jag kört på som vanligt under veckan. Löpning i måndags, styrka tisdag och onsdag, vilodag igår och i torsdags sprang jag korta intervaller på löpband följt av yoga. De där intervallerna var kanske inte så smarta. 10 x 1-minutersintervaller och totalt 30 minuters spring, som fortfarande känns i låren. Rörlighetsträningen yogan ger var däremot välgörande och jaja – jag tar mig nog runt banan även med lätt träningsvärk i framsida lår. Jag får väl springa med baksidan istället, haha, dessutom hjälper kompressionstightsen lite mot värken.

”Live light, travel light, spread light, be the light..”

Mentalt – run light! Ja, vi får väl se, det är i alla fall mitt mål. Att springa med en så lätt känsla som möjligt. Inte dra iväg så att det blir lika tungt som förra årets halvmara, istället gå in för en skön känsla, att fånga sol och lopp-endorfinerna. För oavsett hur snabbt jag springer är de speciellt starka vid lopp, förmodligen för att du får en extra boost av tusentals andra medspringande.
Lycka till om du också ska springa loppet idag eller något annat. Och till er alla – kram och ha en härlig helg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras