FILM: Bygg starka, stabila knän och höft med 5 enbensövningar


Enbensövningar. Där du belastar kroppens sidor lika mycket, jobbar med balansen, stärker musklerna kring lederna och därmed bygger en stabil bas med stabila knän är super tycker jag. Det snackas mycket om rörlighet för att hålla sig skadefri, men stabilitet är minst lika viktigt. Jag själv har i många år kört styrkeövningar som de jag visar dig i filmen, vilket är ett av mina knep för att kroppen ska hålla för både enformig belastning i vardagen och all löpning. Att kunna stabilisera lederna i olika lägen, riktningar och vid rätt tillfällen. Motverka knän som faller inåt eller ett bäcken som roterar, vilket bl.a. är vanligt för oss som springer.

I veckans träningsfilm visar jag övningar som är kanon för dig som vill stärka lår, rumpa, vader och core, men extra bra för dig som har/vill undvika löparknä eller andra knäskador. Med enbensövningar tränar du upp musklerna som stabiliserar och skyddar knäleden, samt får jämnsidig träning av rumpan och låren.

Bygg starka, stabila knän och höft – 5 enbensövningar

1. Draken
2. Utfallssteg åt sidan
3. Step-up + vadpress
4. Utfallssteg framåt
5. Enbenshöftlyft (alt. på två ben)

O.B.S: Tempot i filmen är dubbelt så snabbt som i verkligheten, eftersom jag vill hinna visa dig alla övningar utan att du blir rastlös, men gör dem hellre långsamt och kontrollerat. Lycka till om du testar och ha en fantastiskt fin fredag!

KRAM! /A

Fler relaterade film- och lästips:

2 kommentarer

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras