Stel bröstrygg? 8 uppmjukande övningar

Hej bästa du!

Hur mår du idag? Hunnit känna in kroppen än? Eller har du mest hoppat upp och kört på? Nu när alla barnen ska upp om mornarna, jag och Jonas iväg på jobb så är min tendens sistnämnda. Ju stressigare livet är, ju mer pressar jag mig på alla möjliga plan – utan att känna efter. Antar att det är ganska typiskt för många av oss, en inbygd reaktion sen urminnes tider då vi var tvungna att förbereda oss på flykt och kamp? Och vem fasen har tid att tänka om om ryggen känns lite stel när det finns risk att en sabeltandad tiger smyger omkring?
Hur som helst. Stress är inte livsfarligt, men ju större påfrestningarna är, ju viktigare är motpolerna. Själv märker jag redan hur viktigt det är att komma i säng i tid och ta pauser. Dessutom blir jag mer stillasittande tillbaka på jobbet framför datorn, vilket bland annat leder till stel bröstrygg och att jag behöver min träning mer än någonsin. Samtidigt har jag inte lika mycket tid som på semestern, så det gäller att träna smart när jag väl kör.

Som jag skrivit och visat film om tidigare utnyttjar jag ofta tiden mellan tyngre träningsset till lättare rörlighetsövningar. En rörlighetsövning för bröstryggen som passar bra under mina underkroppspass är overhead squat med kvastskaft. Den körde jag mellan mina marklyft igår, med ambitionen att ha armarna rakt upp mot taket. Och jag har faktiskt märkt stor skillnad sen jag började göra den här typen av övningar. Att det inte stramar lika mycket, att jag kan jobba djupare i andra övningar och framför allt – att jag är helt fri från smärtor, skador eller andra skavanker.
För dig som också är har stel bröstrygg och vill ha fler övningstips ger jag en repris från förra vintern då jag filmade de här.

Stel bröstrygg? 8 uppmjukande övningar

 1. Rotation med pinne.
 2. Overhead squat med pinne.
 3. Hunden med armrotation.
 4. Universalpositionen.
 5. Rörlighet kring axlarna med bröststretch.
 6. Framåtfällning.
 7. Huksittande armrotation.
 8. Benkram.

STOR KRAM! /A
Fler läs- och filmtips på tema rörlighet och smart träning

2 kommentarer
 1. Tack för den! Har belastningsproblem i båda fötterna (sjukgymnastik och tejpning just nu) och känner mig helt låst i hur jag ska komma igång med rörelse och träning igen efter sommaren. Ska inte belasta fötterna mer än nödvändigt just nu i det mer akuta skedet och sen kommer det följa lång rehab med balansövningar etc. men problemet kommer ju från rygg och höfter så ja – känner mig så jädra skruttig för tillfället. Men nu kan jag i alla fall köra de flesta av dessa övningar idag och öppna upp överkroppen 💜

  1. Jessica – aj, vad jobbigt! Men bra att du lyssnar på kroppen och tar det lugnt. Ett steg i taget så är du säkert tillbaka snart. Heja dig! <3

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras