Stafesten – mitt lopp för UNICEF i Sveriges största stafett

Att göra något du älskar tillsammans med ett gäng fantastiska inspiratörer och framför allt – bidrar i kampen för att skapa en bättre värld för alla barn!

Det pysslade jag med igår kväll. Jag var nämligen inbjuden att delta i UNICEFs lag i Stafesten – Sveriges största stafett som du kanske känner igen som Bellmanstafetten? Loppet har nu bytt namn och går i hela sex orter runt om i landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Ikväll och igår var det Stockholms tur och hela Stora Skuggan kryllade av löpare. Mycket företag och kompisgäng, för att springa som ett team är ju alltid extra roligt. Men det jag tycker är extra bra med det här loppet är att 125 kr från anmälningsavgiften går direkt till UNICEFs insamling för utsatta barn och det går även att ge ett eget bidrag på 250-, 500- eller 750 kr. 
Som du vet är både barn- och rörelse två hjärtefrågor för mig och samarbetet med Marathongruppen är just ett led i UNICEFs satsning på idrottSyftet är dels att samla in pengar och dels att öka kunskapen om barns rättigheter hos nya målgrupper. Samarbetet skapar också en bra plattform för att informera och utbilda ungdomsledare i barnkonventionen, som bland annat handlar om barns rätt till lek, vila och fritid.

Springa, hänga med andra coola personligheter, representera- och bidra till att barn i utsatta områden får hjälp. Visst är det en grym kombination? Jag var som vanligt taggad, både av äran att springa för UNICEF och att träffa mina lagkompisar. Speciellt Mark Levengood, en person jag alltid tyckt jättemycket om utifrån det jag sett på TV. Nu kan jag intyga att han är precis lika varm, jordnära och rolig i verkligheten. Mark är ambassadör för UNICEF och sprang som nr 2 i laget. Innan dess blev han intervjuad och det roliga var att de samtidigt ropade ut i högtalarna att någon felparkerat sin bil mitt i banan, så att ”alla var välkomna att springa över den”. Vilket visade sig vara Marks bil, haha. Han fick alltså en fin uppvärmning av att springa och hitta en ny parkering innan första starten gick.
Jag fick även möjlighet att prat med Petra Månström som jag varit vän med sen många år tillbaka via sociala medier och också gillar massor. Mycket för hennes ärlighet, sin grymma podd (Marathonpodden) och såklart – vårt gemensamma intresse för löpning. Ännu en kille i laget som jag lärt ”känna” via sociala medier är Manne Forssberg (näst till vänster på bilden nedan). Han bloggar och poddar (Pappapodden) om föräldraskapet, sysslar med styrkelyft och har nyligen hittat glädjen för löpning. Med råge. I oktober springer han årets 3e Marathon och den här kvällen 5 km på 21 minuter. Väldigt inspirerande och starkt – från att inte löptränat alls. Det här var första gången vi sågs IRL och även han var lika trevlig och rolig som den jag uppfattat honom som via Instagram.

Ja, som du märker var det mycket runt omkring att springa 5 km som lockade, men jag var även sugen på att känna in en kortare distans igen. Det var ju ändå sex år sen jag sprang samma lopp i Lofsans lag, då på 20.02 minuter. Den här gången gick det nästan på sekunden tre minuter långsammare, med tiden 23:01. Nåväl, jag har andra styrkor idag än då så det är absolut inget jag strävar efter idag och fick en väldigt rolig kväll. Gillade banan som är flack, men ändå lite lätt uppför och nerför ibland, samt mycket folk att ta rygg på. Är och förblir en tävlingsmänniska, även om jag inte pressar mig på samma sätt som förr-
En kväll som gav väldigt mycket energi, som du kanske ser på bilderna! Så är det ofta med den här typen av lopp och andra tillställningar tycker jag. Ibland tänker jag att det tar massa tid från annat, att jag borde vara hemma och vila istället, men det slår sällan fel i att jag kommer hem upprymd och full av glädje. Visst kan jag tappa några timmars sömn, men energin det ger väger ändå upp och räcker en lång tid framöver. Och det här med att springa ihop med andra, för andra, har blivit lite av min grej på äldre dar. Nästa helg är det dags igen, vid Tjejmilen för Plan Sverige.

Blir du också sugen på att springa Stafesten? Det finns fortfarande platser kvar på följande orter:

  • Luleå 30 augusti
  • Jönköping 4 september
  • Göteborg 5  september
  • Örebro 6 september
  • Malmö 19 september

Läsa mer om loppet och anmäla dig här om loppet lockar.
KRAM! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras