Att sikta mot ett löplopp – helt utan prestationspress

Få saker gör mig så peppad som löplopp!

Du som sprungit löplopp, eller tävlat på andra sätt, vet säkert vad jag menar? Det ÄR något speciellt med ett så definitivt mål, speciellt om det är en fysiskt utmaning bara att genomföra det. Som TCS Lidingöloppet 30 km. Jag har sprungit loppet en gång tidigare, men det var 5 år sen och nu har jag inte kört långpass sen i somras. Nu har jag fått en startplats genom SportHälsas samarbetspartner Saucony, en av loppets alla huvudpartners. Med bara två veckors varsel, ändå orkar jag inte stressa upp mig och ”panikspringa långpass”. Jag tror inte det skulle gör någon större nytta. Eftersom jag håller igång året om mer eller mindre har jag ändå bra baskondition och benstyrka. Därför tackade jag ja och ser fram emot ett lopp i skön skogsmiljö, där jag älskar att springa mest av allt. Igår i Lill-Jansskogen som du ser på bilden.

Att vara motiverad och lite smått nervös inför ett löplopp är grymt för prestationen, men för oss som mår dåligt av för höga krav kan det tvärtom döda lusten. Ska vi då undvika lopp helt? Nej det tycker jag inte, för många av oss tycker ändå det är så roligt att dela vårt stora intresse med tusentals andra. Lidingöloppet är världens största terränglopp med ca 60 000 deltagare så du förstår ju vilken jäkla energi det blir ute i skogen! Och jag har hittat mina knep för att vara med på löplopp utan prestationsångest.

Att sikta mot ett löplopp – helt utan prestationspress

  • Spring med en kompis! Det har du ju sett mig göra ett antal gånger, vilket byter ut all prestige mot social glädje.
  • Sänk den mentala ribban! Ofta är det så att ju bättre du är – ju större prestationspress har du på dig själv, så lugn med att du klarar loppet. Om du inte tillhör eliten finns ingen anledning till att ”döda” dig själv. Ställ dig på mållinjen med inställningen att ha roligt, så kommer kroppen visa vägen om dagsformen vill sätta rekord. Om inte – att gå är fullt tillåtet och inget misslyckande.
  • Strunt i tidsmål och anmäl dig till ett lopp du aldrig varit med i tidigare! Då har du inget att jämföra med.
  • Träna! Är såklart bästa sättet att sänka nervositeten, d.v.s. att du känner dig förberedd. Sen finns det gånger då det inte hinns med..
  • Anmäl dig med kort varsel! Ju närmare loppet – ju kortare tid har du på dig att bygga upp förväntan och press. Som jag nu inför TCS Lidingöloppet. Hinner inte bli nervös eller älta att jag ”kunde tränat si eller så”. Det är bara att köra och se utmaningen i att testa hur långt grundträningen räcker.

Ska du också springa något av de olika loppen 28-30 september? Här har jag skrivit en artikel om vad som är bra att tänka på inför helgen. Kanske hittar du något som kan vara av nytta där.

KRAM och hoppas du får en härlig helg! /A

3 kommentarer
  1. Blir LL för mig med. Ska springa med brorsan, han ställer upp som pacer. Antingen springer vi som syskonhäng eller så försöker han hjälpa mig till silvermedalj. Vi får helt enkelt se när det är dags. Älskar att springa många lopp, bara för att det är kul. Är ingen elitidrottare och har ingen ambition att låtsas vara en utan jag tror det är viktigt att springa lopp bara för att som du skriver ha kul och dela gemenskapen. Hoppas vi ses på LL starten.

    1. Vad roligt Pilla, då hoppas jag att jag möter dig där ute! Håller tummarna på att du tar din medalj, men oavsett så hoppas jag du får ett roligt lopp.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras