Framtidens trendsporter – håll i något!

Trodde aldrig jag skulle säga det, men vet du – jag saknar min skidåkning på Gärdet.

Att åka runt runt med en podd i öronen. Med jämn puls, djupa andetag, känna hela kroppen samarbeta, fångas av ljuset och tänka på hur knäppt det är. Att glida varv efter varv på en snöfläck några meter från hemmet mitt i stan, med grönt gräs runtomkring. Och jag älskar konstigheter.

Samtidigt längtar jag efter att hitta tillbaka till den sköna löpkänslan. Inte som i att varje pass går lätt som en plätt, men självklarheten att bara dra på sig dojorna och ta ett varv i Lill-Jansskogen ett par gånger i veckan. Och som vanligt blir du bra på det du tränar, men jag tänker inte stressa. Det går ju inte heller snabbare av att springa för mycket i början och dra på sig skador, så omväxling förnöjer på flera sätt.

Dessutom tänker jag att många av oss har sååå mycket måsten i andra delar av livet, att träningen gärna får vara en frizon från press. Jag har många många erfarenheter av den fantastiska segerkänslan när du övervunnit mentala och/eller fysiska utmaningar. Det ger absolut resultat att kliva över komfortzonen ibland, men för vissa av oss (och/eller somliga dagar) tänker jag att ”hellre än hur” är det bästa. Om du inte är supertaggad mot ett mål som gör det värt – rör dig som du känner för och låt hjärnan vila. Och att byta plan ibland kan både ge en mer avslappnad själ OCH bättre resultat. Om det var vila du behövde för att bygga dig stark. Eller omväxling för att hålla dig hel. Eller så lurar du hjärnan och gör något ännu bättre än plan A, eftersom den träningsformen var vad du verkligen ville ha.

Framtidens trendsporter – håll i något..

..och åter igen – att vila hjärna. Ge skallen avkoppling och låta kroppen jobba tror jag kommer vara det nya svarta i framtiden. Det vill säga tvärtemot hur många av oss lever idag, med mycket stillasittande och hjärnarbete. Som vid de här sporterna:

 • Skidåkning
 • Rodd
 • Träning med vikter
 • Racket- och klubbsporter
 • Ridning
 • Cykling
 • Stavgång

Gemensamt för dessa trendsporter är att du inte kan swipa på mobilen när du håller i något. Att de är ansträngande för hela kroppen, men utan maxpuls (om du inte kör intervaller), vilket gör att du lättare kan andas djupt. Att många av dem är utomhus, med alla plus du får av naturen.

Igår morse kände jag inte alls för att springa som min plan A var, men roddmaskinen lockade så det blev en mil där istället. Lite liknande känsla som vid skidåkningen, men inomhus. Monoton helkroppsträning med händerna om handtaget så att inte telefonen tar över mitt fokus. Jag behöver det ibland, göra en sak i taget för att vila hjärnan. Och jag är säker på att suget efter löpningen kommer en annan dag.

Kram! /A

2 kommentarer
 1. Ja! Jag var utmattad för ett år sedan och har tagit mig framåt med skidor, cykel, yoga. Koppla bort huvudet och mala på är härligt! Särskilt utomhus

  1. Yoga glömde jag skriva, men det är verkligen en träningsform vi kommer se mer av.
   Glad att du hittat något som hjälper dig att vila hjärnan och må bra. Tänker att det är svårt när pulsen är för hög och vi gör många saker samtidigt.
   KRAM och tack för att du delar med dig! <3

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras