BRAK – Buk, Rygg, Axlar, Knän – träningsrutin i film

brak

Har du hört talas om BRAK?

BRAK står för Buk, Rygg, Axlar och Knän, en träningsrutom som Sveriges försvarsmakt ofta startade dagen med förr. Som du säkert förstår var det övningar för just buken, ryggen, axlarna och knäna (som i knäböj, inte knäskålar som jag skrattade gott åt). Alltså kroppens stora muskelgrupper. Övningar man körde var armhävningar, ryggresningar, knäböj och situps, men det berodde på vad befälet bestämde.

Här på Mallis är det Jonas som är ”befäl” för ett dagens BRAK vild poolkanten, ofta när vi alla suttit lite väl länge framför varsin skärm. Både ett bra sätt att få igång våra kroppar och ha kul ihop, för det leder alltid till många skratt och fortsatt lek. Här visar vi.

BRAK – Buk, Rygg, Axlar, Knän – träningsrutin i film

  1. Armhävningar. 10 stycken på tå eller knän med stark mage som en planka.
  2. Knäböj. 3 x 20 stycken så djupt du kan, gärna mindre vinkel än 90° i knäleden. Sitt långt bak med tyngden på hälarna.
  3. Ryggresningar. 3 x 20 stycken där du ligger på mage med händerna vid öronen eller från utsträckta till axlarna och lyfter överkroppen från marken.
  4. Sit-ups, 10 stycken. Lyft hela ryggen eller enbart bröstryggen samtidigt som du spänner och drar åt magmusklerna inåt och från sidorna.

Ett upplägg med progression av BRAK vecka för vecka hittar du här, men precis som oss kan du själv välja övningar och antal repetitioner. Vi nöjer oss med basnivå 1 där alla får välja variant av övningarna själv, vilket enligt somliga är att göra övningarna i poolen. Funkar också. Syftet för oss är ju som sagt att kicka igång rolig rörelse där alla kan vara med, inte att träna något stenhårt pass. Kram! /A

3 kommentarer

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras