Solo i Stockholm? 7 sommartips i vår huvudstad

Solo i city nästan en hel vecka – vad gör man?

”Har du några bra sommartips i Stockholm?” frågade jag mina Instagramvänner dagen efter begravningen. Det är en sak när man jobbar och har fullt upp, men jag minns knappt senast jag varit ledig och helt ensam hemma. Vad gör alla singlar utan barn? Med mina 4 är det sällan jag är utan ett enda.

Första dagen behövde jag bara få landa. Sova bort huvudvärken efter allt gråt, träna, handla hem mat, ligga och vila i solen, men när jag kände mig återhämtad lockade förslagen jag fått. Att leka turit och testa några av alla sommartips i Stockholm skulle bli fint. Det här har jag bockat av under dagarna som gått hittills.

7 sommartips i Stockholm

Trött efter fredagen blev det ett lugnt pass med mycket rörlighetsövningar i lördags. Finns dock det mesta i utrustningsväg en skrotnisse kan önska sig i det lilla gymmet.

1. Träna på ett sommargym. Med det menar jag något av alla gratis utegym, eller som det här på Kampementsbadet, med öppen dörr mot badet. För bara 70 kr får du både tillgång till ett älskvärt skrotgym, bassäng, kiosk, toaletter och rymlig solplats.

2. Lyssna på Sommarprat i P1. När du promenerar runt eller som jag på bilden – ligger och vilar. Till skillnad mot poddar gillar jag att det är rakt på sak in på kärnan. Välskrivna, intressanta livshistorier och fakta från personer som berör och väcker tankar. Några jag hittills lyssnat på och gillat bäst är Stina Wollter, Anders Hansen, Isabelle Gulldén, Fares Fares och Isabella Löwengrip.

3. Strosa runt på fotografiska. Fantastiska bilder som både väcker förundran, njutning för konstsjälen och rysningar. Just nu om allt från konst av havets sopor till märkliga föremål i naturen, starka porträtt och fruktansvärda katastrofbilder. Det kostar att ta del av utställningen, men jag rekommenderar även den rolig presentshoppen innan inträdet. Där hittar du bl.a. häftiga affischer, roliga böcker och annorlunda prylar.

4. Dejta! De flesta känner väl någon i Stockholm och annars finns ju Tinder, haha. Jag kombinerade i alla fall besöket på Fotografiska med en lunchdejt ihop med min vän och barnbokskollega Caroline Nilsson. Läs hennes inlägg om utställningen och dagen här.

Ostressiga samtal om litet och stort är bland det bästa som finns tycker jag och verkliga möten viktiga (lyssna på Anders Hansens sommarprat så förstår du vad jag menar). Roligt att vi fick möjlighet att ses och prata ikapp tiden sen sist.

5. Beundra byggnader. Och ta reda på historien bakom? ”Do you want me to take a picture of you” frågade en vänlig man när jag och Caroline försökte fånga lite spontan gång med kamerans självutlösare. ”And do you want the museum in the background?”. Museum tänkte jag, vilket då? Som sagt, det finns mycket att upptäcka i staden jag ”bara” bott 19 år i.

6. Ät glass! Vilken som egentligen, för mig blev det Ben & Jerry´s i TV-soffan, men annars tipsade en följare om ”glass från kiosken i korsningen Erstagatan/Fjällgatan” på Södermalm. Det var flera som rekommenderade just den, så prova om du har vägarna förbi. Den måste vara speciell.

6. Promenera, spring, åk turistbåt eller cykla på Djurgården. Eftersom jag både bor nära och springer endel lopp här är detta inget nytt, men alltid lika vackert längs kanalen.

En nygammal twist på turen var i alla fall att pratjogga med med vän och tidigare kollega från KTH-Hallen-tiden, Katarina Ratcliffe. Vi hade också många år att snacka igen, samtidigt som vi sprang för Terese och njöt av omgivningen. Det är verkligen häftigt med vänner man inte sätt på länge och som det ändå känns som igår med.

7. Äta ute/köpa hämtmat. Dyrt i längden såklart, men att då och då testa något nytt (eller gamla favoriter) är värt tycker jag. Här en ägg- och avokadomacka på BodyBuddy Café på Jungfrugatan 8. Restaurangen på Fotografiska var också fräsch, där jag åt en slags bowl med grönsaker, råris, någon röra och brödrulle. Självklart har jag även hunnit köpa hem min absoluta topprätt – Shake Mushi från Itamae Sushi på Odenplan.

Solo och solo? Fika på BodyBuddy Café gjorde jag ihop med Derin, hennes lilla Ayla och Martina. Också underbara att återse, även om det inte var lika länge sen som vännerna jag visat dig innan.

Jag har alltså inte varit såvärst ensam de här dagarna. Trivs med att vara för mig själv och ta dagen som den kommer ibland, men nu när även hemmet är tomt är jag glad att ha så många fina vänner i närheten. Även denna kommer jag besöka en och samtidigt jobba med ett viktigt projekt.

Hoppas du hittar något lockande tips till nästa Stockholmsbesök, om du inte redan bor i krokarna och göra det nu. Och somliga funkar ju var som helst. Kram! /A

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras