Sommar i Stockholm – 10 aktivitetstips

sommarlistan

”Skulle jag önska ett inlägg just nu så är det utflyktstips för en sommar i Stockholm med omnejd, gärna barnvänliga.”

..skrev Jenny när jag bad om önskade lästips. Och nu är sommarlovet igång för många barn, liksom semester för vissa. Och oavsett om du bor i stan eller turistar så är Stockholm är en spännande och vacker stad. Just nu – kanske mer än någonsin. Grönska, blommor, dofter och (mestadels) glada ansikten mot solen. Att uppleva något nytt går alldeles utmärkt även i sin egen hemstad. Jag har tidigare skrivit om 8 sätt att aktivera barnen på sommarlovet och 7 tips för dig som är solo i stan, men nu några rekommenderade pärlplaser och aktiviteter en sommar i Stockholm som passar för både stora och små.

Sommar i Stockholm – 10 aktivitetstips

Tessinparken har både en kul lekplats, fotbollsplan, basketplan, utomhuscafé, plaskdamm och fina picknickmöjligheter.

1. Parker. Ofta räcker det att bara gå ut för att alla ska vara nöjda, barn som vuxna. Ta med en fotboll, lite fika och gå till närmsta park, något det finns gott om i Stockholm. Här hittar du en lista över stans lekplatser och parklekar. Mina personliga favoriter är Tessinparken, Humlegården och Vasaparken, men även vår lilla minipark runt hörnet intill Gärdesbackens förskola är mysig.

2. Utomhusbad. Jag pratar mig ofta varm om Kampemetsbadet relativt nära där jag bor, men det finns många fler runtom i stan, liksom stränder och klippbad vid havet.

Bilden är inte från Stockholm utan Rhodos, men minigolf finns här med.

3. Bollsporter. En perfekt aktivitet ihop med barn i olika åldrar, vänner och familj. Krävs bara en gnutta koncentration och tålamod, inget för dåliga förlorare, haha. Här hittar du ställen i Stockholm som har minigolf och även gratis tennisplaner, beachvolleyplaner (bl.a. på Gärdet intill Kampementsbadet) och här padelbanor runtom i stan.

3. Kaknästornet. En plats vi ofta besöker eftersom det både finns en kul lekpark bredvid med karuseller, en kul labyrint, klätterborg, linbana, vindskydd och eldplats för att grilla. Tyvärr är det stängt för allmänheten just nu, men förr kunde man även ta hissen upp i tornet, äta på restaurangen och beundra utsikten över Stockholm.

4. Museum. T.ex.

 • Riksidrottsmuseet. Ett museum vid Djurgårdskanalen som vi ofta besöker med gratis inträde, utställning och massor av sporter att testa för både barn och vuxna. Lagom stort för att gå igenom på ett par timmar och går smidigt att kombinera med Polismuseet precis intill. Dessutom finns en kul lekplats utanför.
 • Tekniska Museet. Här kan du lätt spendera en hel dag. På Sveriges största tekniska museum får man själv röra och prova på tekniska prylar.

Här hittar du en guide till alla övrig museum i Stockholm.

tom tits experiment

5. TomTits. En bit utanför Stockholm, i Södertälje, hittar du ett stort ”lekhus” med experiment och roligheter för alla åldrar. Flera våningar med saker att utforska, utställning, restaurang, café och butik. Perfekt tillhåll en dag med lite sämre väder. Här berättar jag mer.

6. Skansen. Det mest klassiska utflyktsmålet i Stockholm för alla åldrar. Ett ställe att uppleva historisk kultur, kolla på djur och åka karuseller. Dessutom är det häftigt att besöka Skansen-Akvariet för att kika på mer tropiska djur.

7. Gröna Lund. Ytterligare ett klassiskt nöje för alla åldrar här i Stockholm. Här har jag och barnen listat vad vi rekommenderar mest vid ett besök.

8. O’Learys Tolv Stockholm. Restaurang med populär familjemat, spel, bowling, äventyrsgolf m.m i ett. Här rekommenderar jag minigolfbanan där du för varje hål lär dig något om en känd plats eller byggnad i Stockholm.

9.  Naturen. Stockholm har många fina grönområden och skogar. Djurgården är t.ex. vackert för en picknick, Gärdet (igen) har både utegym, café, bad, lekplats och vida fält för ex. flyga drake eller bollsport. Och med små barn blir det mesta stort. En promenad i Lill-Jansskogen är ett lika häftigt äventyr som att fjällvandra för en 3-åring.

Bild från Åland, men även Stockholm har liknande pärlplatser som denna.

10. Stockholms skärgård. Ta en tripp med en färja och upplev vackra platser runtom stan. På bara någon timme är du ute i idyllisk Saltkråkemiljö. Här kan du planera efter båttrafiken.

Har du fler tips för en sommar i Stockholm? Fyll gärna på min lista med dina egna favoriter så kan vi dela idéer med varandra.

Kram! /A

2 kommentarer
 1. Tack för alla tips! Toppen! Tessinparken har jag aldrig varit i men det blir det nog framöver. Även lekparken vid Kaknästornet har jag missat.
  Jag som bor norr om Stockholm kan även lägg till på listan:
  Järvafältet och Bögs Gård.
  Edsbergsparken med fina promenadstråk längs vattnet.
  Hagaparken.

  /Jenny

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras