Slipp konflikter på semestern – 8 knep för att hålla sams

konflikter

Sommaren är en härlig tid, men kan även va påfrestande?

Inte konstigt om det blir endel konflikter när du plötsligt ska leva 24 timmar om dygnet ihop med andras vanor och viljor. Hur mycket du än älskar alla. Det spelar egentligen ingen roll vilket väder det är, tjat och tjafs blir ändå alltid efter en tid, men ofta ännu mer när man trängs ihop inomhus. Tonåringar som vägrar släppa sina mobiler, småbarn med överskottsenergi som tas ut på varandra, vuxna som muttrar över hur ”synd det är att inte kunna” det ena och andra. Det ”som vi gjorde år xxxx”.

Jag är ändå positivt överraskad över tidigare år på Gotland ihop med x-mannen och alla barn som bilderna är ifrån, nästa vecka igen. Visst har dom ”små” bråkat, ibland så att hårtussar ryker, men Jonas och jag var iallafall sams. Glad att jag hakade på hans pappavecka för att uppleva den här fantastiska ön och få bonustid med barnen. Skönt när det funkar så bra med sitt ex. Ingen annan känner mig så bra efter alla år ihop och ingen annan har lika stort intresse i att barnen har det bra. Vi kan diskutera dejter, delar samma träningspassion och har redan våra hushållssysslor med matlagning och annat i ryggmärgen för att få allt att flyta. Inga större konflikter eller stress, men klart att viss irritation uppstår ibland.

Känner du igen dig? Oavsett om det är strålande sol, vilket också kan leda till gnabb p.g.a. svettigt och olika viljor. Här är mina knep för att undvika konflikter och hålla sams på semestern. Få en så skön tid som möjligt ihop med nära och kära.

Slipp konflikter på semestern – 8 knep för att hålla sams

1. Acceptera varandras olikheter. Vi är olika och kan inte ändra på varandra, men visa respekt och försöka förstå varandra. Låt alla vara med och bestämma/göra sin röst hörd. Både när det kommer till mat, utflykter och annat. Med flera lediga dagar ihop kan alla få vara med och tycka till.

sams på semestern tjafs

2. Coola ner. Alla har som sagt olika behov. Vissa vill att det händer något hela tiden, andra gillar att ”bara vara”. Försök hitta en kompromiss och om någon sätter sig på tvären – låt hen va! Det finns ingen regel om att alla måste göra allt tillsammans hela tiden, bara för att ni är lediga ihop.

3. Hitta ändå på saker. Det behöver inte vara så stora projekt om du har småbarn eller behöver lugn efter en hektisk vår. Ett besök till närliggande sevärdheter eller bara en promenad in i skogen kan ge spänning i tillvaron.  Ofta är det innan ni kommit iväg som är besvärligt, därav kan vissa (speciellt halvstora barn) sätta sig på tvären, men minnet av det ni gjort gör alltid projektet värt. Försök ha tålamod under proceduren innan ni är iväg.

4. Hjälps åt. Förhoppningsvis kommer detta naturligt, men om inte – turas om med att sova ut på morgonen, att fixa mat, passa barn, handla och annat. Kör varannan dag eller liknande så blir det ingen diskussion.

5. Skit i klockan. Är det något som är skönt att slippa på semestern så är det att passa tider, det har de flesta av oss nog av i vardagen. Att samlas vid måltiderna är alltid trevligt när ni har möjlighet, så låt t.ex. frukost och middag vara de enda hållpunkterna. Vill några hitta på olika saker på dagen är lunchen lättare att hållas ”fri”, utan tid att passa.

sams på semesterntjafs
Längtar efter att springa här nästa vecka.

6. Ge varandra space. Se punkt ett. Alla har olika intressen och är olika sociala. Vissa av oss behöver mer tid för sig själva och sina intressen. Ta det inte personligt om någon går undan och vill vara ifred.

7. Överraska. Speciellt med längre tid på samma ställe kan det ge en kick till förhållandet med något oväntat. Bjud ut på middag på tu man hand med den du älskar.

konflikter
Hugo brukade följa med till gymmet flera gånger och alla barn på kvällspromenader i hamnen.

8. Få in daglig rörelse. Oavsett hur – både stora och små mår bra av att röra på sig varje dag. Träna tillsammans eller turas om. Pausa alla skärmar och skicka ut de som inte självmant rör på sig. En studsmatta, bollar, cyklar, promenader etc. är perfekta för spontan rörelse, liksom olika utflykter.

Hur gör ni för att hålla sams på semestern? Hjälp mig gärna att fylla på listan med dina egna knep i en kommentar.

sams på semestern konflikter

På lördag är det jag som tar färjan över till ön och dagen efter kommer resten av ligan. Älskar Gotland med mysiga Visby och alla sköna stränder. Har mycket kul framför mig här och där, helst utan konflikter haha. Kram och hoppas du också får en härlig sommar! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.