Aktivera barnen på sommarlovet – 10 roliga idéer

aktivera barnen

Ett ”oändligt” långt sommarlov är här, UNDERBART, men vilket också betyder att du som förälder måste aktivera barnen om dom inte gör det självmant.

Det finns flera studier som pekar på att det är just under helger och lov som barn är som mest stillasittande, varför jag vill tipsa dig om roligt rörliga sätt att aktiverar barnen. Självklart ingår avkopplande tid utan några måsten, men ingen blir glad av ett helt sommarlov framför varsin skärm. Och ansvaret ligger ju hos oss föräldrar, eller andra anhöriga, att barnen inte bara sitter inne.

Min erfarenhet är att det blir svårare och svårare att hitta roliga sommarlovsaktiviteter ju äldre barnen blir, men knep finns. Här har jag samlat några ideér till dig som tycker det är svårt att hitta på saker och/eller som själv behöver jobba men vill att barnen sysselsätter sig.

Aktivera barnen på sommarlovet – 10 roliga idéer

1. Gå ut. Låter kanske inte så kul, men är det absolut enklaste för att locka fram den spontana rörelsen, oavsett ålder. Naturen – och någon lekvänliga plats ibland – har en magisk förmåga att trigga både fantasi och lyckokänslor. Behövs det, komplettera med enkla saker som bollar, ett hopprep eller olika racketsporter. Fjällvandring (ex. bestiga 3 toppar) är också ett hett tips!

2. Turas om att välja utflyktsmål. Låt en familjemedlem i taget välja ”dagens aktivitet”, vilket inte behöver vara märkvärdigare än en lekpark, ett museum, en speciell butik, ett café eller liknande. Då får alla chans att bestämma något den tycker är kul, även om alla har olika intressen.

sommarlovsaktivteterBild: Abilica Active 

3. Skapa en rörelsevänlig miljö – både inne och ute. Hur du gör hemmet inbjudande för aktiv lek har jag skrivit om här, men även utomhus finns mycket att göra. En studsmatta är t.ex. helt fantastisk vet jag av erfarenhet. Liksom gungor, bollar, kubbspel, krocket, cyklar, pingisbord och stora ytor att springa runt på.

4. Låt barnen gå på läger. Lite sent för i år kanske, men det finns annars massor av olika läger beroende på intresse. Perfekt för att även växa av ansvar, hitta nya kompisar och lära sig nya saker. Junior och Jonna var t.ex. på tampolinläger på Jumpyard en vecka för ett par sommrar sen. Måste ju alltså inte vara en klassisk ”sport”

junior lo gunga

5. Djur! Låt kidsen ansvara för att motionera hunden, katten, hästen, valla fåren eller vad det kan vara. Egna eller andras.

6. Nätverka med andra föräldrar, släktingar och vänner. Turas om att ta med barnen på olika aktiviteter eller gör det tillsammans som en social utflykt.

Hugo hampus fiska

7. Gå till något vatten. Sjö som hav, bäck, älv, å eller bassäng. Precis som jag skrev om att gå ut har vatten en magisk förmåga att både aktivera och ge lugn inombords.

8. Sätt upp dagliga projekt. Om du jobbar när barnen är lediga, ge dom olika uppdrag att fixa under dagarna. Det kan vara ”cykla till x och köp x” eller ”hänga upp tvätten” mot en muta. Hur maffiga belöningarna är beror på ekonomi och vad dina barn är vana vid, men även om lite gnäll törs jag lova att dom kommer känna sig viktiga och stolta.

sommarlovsaktivteterFör ett par år sen var vi i Åre för vandring, bad, cykling och chill. En kanonvecka. Läs mer om ”kul att göra i Åre på sommaren” här och om förra sommarens fina fjällvandring här.

9. Sänk ribban. Vilka förväntningar har alla? Kan ni mötas på mitten? PRATA. Öppna kort ger lugn i själen, minst lika viktigt för att må bra.

10. Lopp / egna tävlingar. Det finns många roliga barnlopp/tävlingar som precis som hos oss vuxna kan öka motivationen att träna inför. Och äldre barn kan ju vara med på samma som dig själv, vilket blir ett gemensamt äventyr att minnas.

 sommarlovsaktiviteter lopp jonna anna aktivera barnenFörra 2 år sen sprang Jonna och jag både Vårruset och Tjejmilen Sälen ihop och nu har vi Tjejmilen i stan framför oss.

Har du barn i skolåldern? Kanske sitter på flera förslag för att aktivera barnen? Fyll gärna på min lista med dina egna knep så kan vi dela idéer med varandra. Kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.