Kul att göra i Åre på sommaren – 6 aktivitetstips

Inlägg i repris från 2019 med viss uppdatering från i år.

Hej från ”Stockholmsfjällen”!

Jag brukar skoja och kalla Åre så, jämför med exempelvis Jorm där det inte ens finns en mataffär. Det finns mycket kul att göra i Åre för dig som lätt blir rastlös och mycket som liknar Stockholm, fast mitt i den mäktiga fjällvärlden. Ett litet centrum fullt av märkesbutiker, restauranger, nära till tåget, där det bor en hel del kändisar, det arrangeras lopp, event och finns ett brett utbud med nöjen både vinter- och sommartid.

Jag ser Åre som ett bra 1a steg för den som vill flytta från storstan till fjällen, men behålla en del av pulsen och utan att känna sig isolerad. Sen tror (vet) jag att det finns massor att göra även i en liten by med ca 100 bofasta, men ändå. Åre har ändå sina fördelar. Under midsommarhelgen förra året som vissa bilder är ifrån och de senaste dagarna den här trippen har jag och barnen fått uppleva lite av allt kul att göra i Åre på sommaren, som jag samlat ihop till dig som ska hit framöver.

Kul att göra i Åre på sommaren – 6 aktivitetstips

Anna Lissjanis bad holiday club are

1. Bowla, spela minigolf, gymma och bada på Holiday Club

Sommaren i Svenska fjällen är inte alltid att lita på, men på Holiday Club är du liksom inne och ändå ute, tack rymd och stora fönster mot fjällen. Här hittar du bowling och minigolf i anslutning till O´learys, Sveriges förmodligen härligaste SATS-gym och tempererat vatten i badet. Barnen älskar verkligen badets rutschkana och jag att sjunka ner i den varma bubbelpoolen.

Jonna Lissjanis bad holiday club areI onsdags både gymmade och badade jag ihop med två av barnen på Holiday Club. 

Tännforsen anna Lissjanis

2. Besöka Sveriges största vattenfall

Tännforsen och Sveriges största vattenfall är verkligen värt ett besök. Det ligger bara ca 20 minuters bilfärd från Åre centrum, men bara ett par 100 meter att gå från parkeringen. Vattenmassorna är otroligt mäktiga och vare sig du är medveten om det eller inte – fyller en med respekt och stor wow-faktor inför livet.

Tännforsen anna LissjanisTännforsen anna LissjanisTännforsen anna LissjanisSvårigheter och storheter ger mig alltid extra insikt över det bästa jag har. Bild från 2019.

blanktjärnBild från Millas tur till Blanktjärn förra året.

3. Vandra

Till toppen av Åreskutan är en klassiker, liksom den berömda tjärnen Blanktjärn med korallblått vatten. Visst ser det magiskt ut? Och det finns även flera andra vackra rundor, som upp på/runt Totthummeln och med barn – längs Trollstigen upp till Nalleklippan (bilder från turen hittar du bl.a. i det här inlägget). Rekommenderar dock att ta med dig en karta eller guide om du inte känner till rutterna.

åre utsiktFörsta dagen gick vi till Svartberget för lunch, en annan till Nalleklippan för fika. Mäktig utsikt på båda ställen. Eller ja, överallt egentligen med alla fjäll runtomkring.

4. Upplev kultur och lokala godsaker

Som Åre hembygdsgård? Kanske inte så roligt mer än på midsommar, vad vet jag, men just den helgen då vi var där förra året är det i alla fall festligt med midsommarstångsresning, dans, lotterier fika och ank-race. Att ladda upp med läcker choklad på Åre Chokladfabrik, fika på Åre Bageri och Åre Crêperie rekommenderas också.

Min traditionella midsommarklänning med grova strumpbyxor och stövlar till.

Premiär på en riktig XC-cykel jag lånat av våra inneboende vänner i onsdags. Lite läskigt först, men kul. Även storbarnen har varit ute några svängar. En jäkla härlig livskick!

5. Cykla, paddla kanot, SUP m.m.

Det finns många ställen att hyra mountainbikes, elcyklar, crosscyklar eller fatbikes för stora och små. Vet inte hur det sett ut tidigare somrar, men otroligt populärt i år. Fjällen kryllar av cyklister, på torget en bana förr barn och massor av vägar i skogen och på fjället. Och om sjön lockar mer finns kajaker, SUP-brädor, kanoter m.m. att hyra.

Bild från Workout Åre 2019.

Den här kepsen var ett bra köp. Välandvänd dom här dagarna (till skillnad mot solglasögon, haha).

6. Shoppa

Dels finns en hel del märkesbutiker kring Åre torg, dels ett litet center med diverse butiker vid tågstationen. Mycket är snäppet dyrare än normalt, även mat, men också en hel del utförsäljningar. I alla fall dom gånger jag varit här. Dessutom kommer ju allt du köper på en speciell plats påminna om just den. Därför extra värdefullt.

Det var lite av allt att kul att göra i Åre på sommaren och det finns garanterat massor av mer. Komplettera gärna om du har fler tips. Och idag åker vi vidare mot nordligare Jämtlandsfjäll. Ses i Jorm. Kram! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras