Smarrig, enkel rödvinbärspaj – recept

Rödvinbärspaj är verkligen sommar för mig.

Jag och syster Mia tillbringade många av våra lov i Skåne där mormor alltid skämde bort oss med supergod, enkel rödvinbärspaj. Ja, även min mamma gjorde den här varianten och gör fortfarande, men starkaste minnesbilderna jag får av smaken är från mormor.

När jag googlar recept på enkel rödvinbärspaj är det massor av gluten- och sockerfria recept som kommer upp. Bra att vi har stor valmöjlighet, men den här är varken det ena eller andra. Jag äter sällan bakverk, men när är det smakerna som väcker något inom mig jag väljer. Som mormors kluckande skratt och värmen i hennes lilla kök. Doften av morfars kaffe därtill och pirret i magen inför mina och syrrans väntande äventyr med kompisarna. Allt det finns i den här pajen, tillsammans med syrliga bär och söt, knäckig deg.

Smarrig, enkel rödvinbärspaj

Ingredienser, 8 portioner:

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 6 dl röda vinbär

Gör så här:

  1. Smält ditt smör och sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda alla torra ingredienser med det smälta smöret och rör ihop till en deg.
  3. I en form med ca 26 cm i diameter trycker du sedan ut degen, häller bären över och pudra på socker om du önskar.
  4. Grädda pajen i ca 20 minuter och servera gärna ljummen svalna med vaniljsås, glass eller vispgrädde.

rödvinbärspaj

Just den här svängde mamma ihop med gårdens bär och sen tog vi med oss den ner till sjön. Vi badade, njöt av kvällsljuset och fikade. Kanske minnesbilder mina egna barn får upp i samband med rödvinbärspaj fortsättningsvis?

Gott behöver inte vara komplicerat och gillar du en enkel rödvinbörspaj kanske även detta är något för dig?

Önskar dig en riktigt go helg! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning