Rödavinbärspaj är verkligen sommar för mig.
Jag och syster Mia tillbringade många av våra lov i Skåne där mormor alltid skämde bort oss med supergod, enkel rödavinbärspaj. Ja, även min mamma gjorde den här varianten och gör fortfarande, men starkaste minnesbilderna jag får av smaken är från mormor. Hör hennes kluckande skratt och känner värmen i hennes lilla kök. Doften av morfars kaffe därtill och pirret i magen inför mina och syrrans väntande äventyr med kompisarna. Allt det finns i den här pajen, tillsammans med syrliga bär och söt, knäckig deg.
Varken något socker-, gluten- eller fettfritt recept, men det måste det ju inte alltid va. Och för mig – sommar! Prova och se om du håller med..
Rödavinbärspaj – gott och lätt recept
Ingredienser, 8 portioner:
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl socker
- 1 krm salt
- 1 krm bakpulver
- 6 dl röda vinbär
Gör så här:
- Smält ditt smör och sätt ugnen på 225°.
- Blanda alla torra ingredienser med det smälta smöret och rör ihop till en deg.
- I en form med ca 26 cm i diameter trycker du sedan ut degen, häller bären över och pudra på socker om du önskar.
- Grädda pajen i ca 20 minuter och servera gärna ljummen svalna med vaniljsås, glass eller vispgrädde.
Just den här svängde mamma ihop med bär för två somrar sen, som vi tog med oss ner till sjön. Badade, beundrade kvällsljuset och fikade. Kanske minnesbilder mina egna barn får upp i samband med rödavinbärspaj fortsättningsvis?
Gott behöver inte vara komplicerat och gillar du en enkel rödavinbärspaj kanske även detta är något för dig?
Kram! /A