Sommarens smarriga bärpaj – 5 recept för olika smak

bärpaj

Rödvinbärspaj är verkligen sommar för mig.

Jag och syster Mia tillbringade många av våra lov i Skåne där mormor alltid skämde bort oss med denna goda bärpaj. Ja, även min mamma gjorde den här varianten och gör fortfarande, men starkaste minnesbilderna jag får av smaken är från mormor. Hör hennes kluckande skratt och känner värmen i hennes lilla kök. Doften av morfars kaffe därtill och pirret i magen inför mina och syrrans väntande äventyr med kompisarna. Allt det finns i denna bärpajen, tillsammans med syrliga röda vinbär och söt, knaprig deg.

Varken något socker-, gluten- eller fettfritt recept, men det måste det ju inte alltid vara och fler varianter hittar du längre ner. Hoppas du hittar en bärpaj som passar din smak.

Sommarens smarriga bärpaj – 5 recept för olika smaker

Rödvinbärspaj – gott och lätt recept

Ingredienser, 8 portioner:

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 6 dl röda vinbär

Gör så här:

  1. Smält ditt smör och sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda alla torra ingredienser med det smälta smöret och rör ihop till en deg.
  3. I en form med ca 26 cm i diameter trycker du sedan ut degen, häller bären över och pudra på socker om du önskar.
  4. Grädda pajen i ca 20 minuter och servera gärna ljummen svalna med vaniljsås, glass eller vispgrädde.

bärpaj

Blåbärspaj med kokosolja

Ingredienser:

  • 0,5 liter färska blåbär
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl riven kokos
  • 1 msk oskalade sesamfrön
  • 1 tsk kardemumma (kan uteslutas
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk Stevia strö/björksocker (om man vill ha pajen lite sötare)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör ihop alla ingredienser utom blåbären.
  3. Häll ut blåbären i en form och fördela smuldegen över.
  4. Grädda i ca 30 min och servera din bärpaj med grädde eller vanlijsåsen nedan.

enkel äppelpajOk, äpple är en frukt, men paj ändå och innehållet kan du byta ut.

Enkel äppelpaj med knaprigt nöttäcke

Ingredienser 2 portioner:

  • 1 äpple
  • ½ tsk kanel
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl honung eller fiber syrup (jag använde en från Nicks)
  • ev. en nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° och smält smöret i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får smör till pajen.
  2. Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
  3. Rör ihop havregryn, hackade nötter, honung/fiber syrup och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
  4. In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
  5. Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller lättvispad grädde.

hallonpaj med mandelmjöl bärpaj

Knäckig hallonpaj med passionsfrukt och vit choklad

Ingredienser (2 mindre former alt. en stor):

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1,5 dl keso
  • ca 3 dl hallon
  • 1 passionsfrukt
  • riven vit choklad (välj en sockerfri om du önskar)

Gör så här:

  1. Blanda mandelmjölet och fiberhusk i en bunke.
  2. Tillsätt keso och blanda ingredienserna till en deg. Tryck ut i en smord pajform.
  3. Ställ in formen med degen i ett kylskåp i ca 10-20 minuter.
  4. In i ugnen för att förgrädda pajdegen 15 minuter i 175°.
  5. Lägg på hallon, urgröpt passionsfrukt och riven vit choklad.
  6. Gratinera din hallonpaj i ugnen i 200° tills chokladen smält, ca 5-10 minuter.
  7. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.
smulpaj bärpaj

Simpel smulpaj a´la Milla

Ingredienser:

  • Bär, ca 250 g färska eller frysta blåbär
  • Smör, 75 g
  • Havregryn, 1 dl
  • Kokossocker, 2 msk

Gör så här:

Blanda kokossocker, smör och havregryn i en bunke till en smulig deg. Fördela över bären och grädda ca 20 min i 225°. Servera varm, gärna med vaniljglass som får smälta lite över hela härligheten.

Enjoy! /A

Gillar du en enkel bärpaj kanske även detta är något för dig?

Kram! /A

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.