Blåbärspaj – 2 recept för olika smaker

blab_paj - blåbärspaj

Blåbär.

Goda som dom är, men i form av blåbärspaj – snäppet smarrigare eller hur? I alla fall om du är sugen på något sött. Till efterrätt hos min vän Milla brukar det ofta bjudas det på paj med vanlijglass till efterrätt. Magiskt gott och så närproducerat det kan bli med bär från gårdens egna lilla skog. Precis som mig höftade hon, men för dig som gillar mått kommer det här nedan.

Båda recepten är utan mjöl och raffinerat socker, men en sötad med kokossocker och den andra rider på Paleo-trenden och är även gluten- och mejerifri. Gemensamt för båda är dock att dom är supergoda och fulla av blåbär, trendigt varje höst haha.

Blåbärspaj med kokossocker

Ingredienser:

  • 250 g färska eller frysta blåbär
  • 2 msk kokossocker
  • 75 g smör
  • ev. 100 g kokosflingor
  • 1 dl havregryn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda socker och havregryn i en bunke.
  3. Finfördela smöret i blandnigen till en smulig deg och fördela över bären.
  4. Grädda ca 20 min och servera med grädde, vaniljsås (förslag nedan) eller vaniljglass.

blabpaj - blåbärspaj

Blåbärspaj med kokosolja

Ingredienser:

  • 0,5 liter färska blåbär
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl riven kokos
  • 1 msk oskalade sesamfrön
  • 1 tsk kardemumma (kan uteslutas
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk Stevia strö/björksocker (om man vill ha pajen lite sötare)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör ihop alla ingredienser utom blåbären.
  3. Häll ut blåbären i en form och fördela smuldegen över.
  4. Grädda i ca 30 min och servera med grädde eller vanlijsåsen nedan.

blabpaj - blåbärspaj

Vaniljsås av kokosgrädde

Ingredienser:

  • 2,5 dl kokosgrädde
  • 1 msk raw ageve sirap
  • Vanilj (färsk stång eller pulver)
  • 2 äggulor

Gör så här:

  1. Koka upp kokosgräden med agavesirapen och i med en nypa vaniljpulver eller skrapa ur fröna från en färsk vaniljstång. Låt sjuda i några minuter.
  2. Låt svalna lite och ställ in i kylskåpet.
  3. När vaniljsåsen blivit kall – mixa i två äggulor. Klar.

Hoppas det smakar om du testar. Kram och gohelg! /A

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.