Får det lov att vara något sött och gott av säsongens blåbär?
Tjejen i famnen är bland det sötaste jag har, dessutom snäppet större nu, men henne får du inte – däremot några av mina bästa recept med blåbär. Vet att många plockar för fullt nu och om du är en av alla så kanske det är kul att testa något nytt? Bäst är ofta bären precis som dom är, t.ex. på frukostgröten tycker jag, men recept med blåbär är aldrig fel när du vill festa till det eller förnya dig. Hoppas du hittar något du gillar!
Mina 5 bästa recept med blåbär
Sockerfri blåbärscheesecake
Ingredienser:
Botten:
- 3 dl malda eller finhackade nötter (jag tog färdigt mandelmjöl)
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljarom (eller vaniljpulver, d.v.s. inte vaniljsocker)
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
- 100 gr smält smör
Fyllning:
- 300 gr Philadelphiaost
- 2 ägg
- 0,5 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
- 1 tsk vaniljarom
- 1 dl kokosflingor
Topping:
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl blåbär
Gör så här:
Botten:
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda alla ingredienser och tryck ut smeten i en pajform.
- Förgrädda i ugnen i 5 minuter.
Fyllning:
- Vispa ihop ingredienserna och häll i det varma, mjuka pajskalet.
- Grädda i 175° i ugnen i ca 30 minuter.
- När pajen är klar och har fått lite färg, låt svalna i rumstemperatur.
Topping:
- Vispa ihop ingredienserna (eller ta på creme fraiche och bär var för sig) och bred över den avsvalnade pajen.
- Ät och njut eller ställ svalt tills det är dags.
Enkel blåbärsgräddglass
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraîche
- 1 äggula
- 150 g frysta blåbär
- 1,5 msk sötströ (alt. annat sötningsmedel)
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Vispa grädden fast och fluffig.
- Vispa även crème fraichen och blanda sen ner den i grädden.
- Tillsätt äggulan, sötströ, vaniljpulver och dom frysta blåbären.
- Fortsätt vispa tills blåbären har fått önskad konsistens.
- Häll upp i glassformar och ställ in i frysen minst 2 timmar.
Smoothie bowl med blåbär och mandel
Ingredienser:
- 1 banan
- 1 dl frusna blåbär
- 2 dl vaniljkvarg
- 2 msk chiafrön
- 0,5 dl keso
- 2 msk sötmandel
- 1 msk solroskärnor
Gör så här:
- Mixa banan, blåbär, kvarg och chiafrön.
- Häll i en skål och toppa förslagsvis med keso, sötmandel och solroskärnor, granola, kokos eller annat gott du har hemma.
- Ät gärna med sked!
Pannacotta med blåbär och vit choklad
Ingredienser, 4-6 port:
- 5 dl grädde
- 1 st vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
- 100 g vit choklad (sockerfri om du önskar)
- 3 st gelatinblad
Garnering:
- ca 0.5 dl bär t.ex. vinbär, hallon, blåbär, tranbär
- ev. ca 15 g flagad choklad
Gör så här:
- Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten. Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden. Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
- Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över. Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
- Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt). Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
- Häll upp i portionsskålar. (Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en “candy funnel” som på bilden.)
- Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
- Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)
Blåbärspaj med kokosolja
Ingredienser:
- 0,5 liter färska blåbär
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1,5 dl riven kokos
- 1 msk oskalade sesamfrön
- 1 tsk kardemumma (kan uteslutas
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 2 msk kokosolja
- 2 msk Stevia strö/björksocker (om man vill ha pajen lite sötare)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör ihop alla ingredienser utom blåbären.
- Häll ut blåbären i en form och fördela smuldegen över.
- Grädda i ca 30 min och servera med grädde eller vanlijsåsen nedan.
Kram och go´helg! /A