Sista-minuten-pepp inför Tjejmilen

Med Throw back Thursday till Tjejmilen förra året.

Är du en av alla tusentals som ska springa Tjejmilen i helgen? För ett år sen sprang jag loppet för Plan Sverige, vilket jag skulle gjort i år med om inte knät strulat. Det känns enormt mycket bättre, men jag tänker att det är dumt att reta det med en relativt flack mil som uppstart, så jag väljer att avstå. Annars skulle det vara 7e året jag springer för Plan och 3a av åren ihop med en vän. Förra året sprang jag ihop med Martinaåret innan tillsammans med Malin och Milla. Att springa ihop med andra, för andra, har blivit min nya grej istället för att jaga rekord och öka prestationspressen.

Det ger en fantastisk kick att utmana sig, men dom senaste åren har jag mått bra att att skippa tidsmål. Jag har redan tagit ett PB på 42 min som jag tänker är livslångt haha, och har inte som ambition att springa för att överträffa mig själv. Bara ATT kunna springa är guld och ingen självklarhet. Och oavsett vad du har för mål med ditt lopp vill jag ge några tankar på vägen att plocka bland. Först ut en intervju som var med på Runner’s World för ett par år sen.

Hur laddar du dagen före ett lopp som Tjejmilen?

– Jag försöker leva så mycket som vanligt men preppar mig med en positiv inställning och det jag kan för pigga ben. Undviker tung träning för benen men kan köra ett lätt pass, gå en promenad eller yoga för cirkulationen. Det är dessutom ett bra sätt att minska nervositeten.

– När det gäller mat lägger jag till lite extra och saltar maten mer för att binda kolhydraterna i musklerna, men inte så stora skillnader mot annars. En mil är min vanliga träningsdistans som jag är trygg med att klara oavsett laddning och det finns ju påfyllning med sportdryck med mera efter banan, men ett måste för den där extra energin är att äta glass kvällen innan. Det är även min rent mentala förberedelse eftersom alla mina lopp gått så bra med glassuppladdning.

3 tips för den som springer Tjejmilen första gången

 1. Ställ dig i Bajamaja-kön i god tid! Tjejer vill alltid kissa innan löpning och det finns inte mycket till buskage ute på Gärdet.
 2. Gå inte ut för hårt i starten utan öka hellre tempot allt eftersom. Ett år försökte jag ta rygg på Isabellah Andersson vilket resulterade i blodsmak och stumma ben efter bara en kilometer. Så ta en kilometer i taget istället för att tänka ”en hel mil” och öka farten om det känns bra. Men det värsta som kan hända är att du behöver gå så gör ditt bästa.
 3. Ha roligt tillsammans! Lämna armbågarna hemma om du inte planerat att vinna loppet, sug åt dig pepp från publik och arrangörer och fira ordentligt efteråt – oavsett vad måltiden visar.

Vilken del av banan gillar du bäst?

– Min bästa del av banan är förstås sista från Sveriges Television mot målfållan, men även sträckan längs Djurgårdskanalen är fin. Banan är relativt flack men ett tips är att spara lite energi till sista kilometern efter Djurgårdsbron. Där kommer en lång, seg backe på asfalt, men publiken brukar ge de dig där sista superkrafterna du inte trodde du hade.

tjejmilmalEn bild att klistra på näthinnan från Tjejmilens hemsida. Där du kan få ännu mer information och pepp. Heja!

Här har jag skrivit en banrapport som kan vara till nytta för dig som springer för första gången. Att vara förberedd mentalt på när det kommer backar etc. tycker jag själv underlättar. Fler sista-minuten-tips hittar du nedan:

Sista-minuten-tips inför Tjejmilen

 • Vila kroppen: Din träning är klar vid det här laget och du har mer glädje av pigga ben än att lägga in ett extra pass. Lite lätt rörelse dagen innan kan ändå vara skönt, dels mentalt och så att benen inte känns tunga och stela.
 • Kläder: Du blir alltid varm när du väl börjat springa, så tänk hellre lite för sval eller för varm. T.ex. t-shirt eller tunn, långärmad funktionströja och shorts eller capritighs (gärna med avlastande kompression), kanske en keps och långa kompressionstrumpor som hjälper till att avlasta vaderna. Över detta en jacka du kan lämna innan start (eller slit-och-släng-tröja du bara kan kasta bort).
 • Skor: Använd de du är van att springa i (aldrig helt nya) och sätt ev. på förebyggande skavsårsplåster.
 • Mat tävlingsdagen: Välj mat du vet din mage mår bra. Ät förslagsvis en ordentlig frukost som inte gör magen orolig, t.ex. banan, yoghurt, gröt, ostmacka eller liknande. Ta sen med ett lätt mellanmål att äta ca 1,5-2 timmar innan start, ex. en banan, smoothie, bar.
 • Dryck: Nästan ännu viktigare än maten är att du dricker ordentligt. Men lugn – det finns vätskestationer längs med banan och genom att du ökar kolhydratmängden i maten binder du mer vätska i kroppen. Drick vatten till maten och ändra fram till loppet (utan att överdriva). Sista timmen innan loppet brukar något koffeinrikt, t.ex. kaffe eller energidryck (O.B.S. gärna något du vet att magen klarar av) ge en fin kick.
 • Akuttips: Inför ev. orolig mage rekommenderar jag Imodium Plus (receptfritt på Apoteket) som motverkar ”diarré med gaser och magknip”. Har du känslig mage – köp och ta med en tablett till starten.
 • Mentalt: Ladda psykiskt med en positiv inställning och så lite prestationskrav som möjligt om du inte tävlingsspringer. Måltider är roliga och peppande så KÖR om du vill men var snäll mot dig själv och glöm inte bort att ha roligt. Kanske är din grej att göra som jag och eftersträva att ta dig runt med lätthet och glädje, inte plåga och andnöd? Men alla har olika hög stressnivå – du känner dig själv bäst. Oavsett, njut av stämningen och måla upp en inre bild av ett lyckat lopp.
 • Under loppet: Go with the flow! Låt kroppen dras med av adrenalin, energi från medtävlande och publik, ta åt dig hejarrop, känn dig världsbäst och tänk ”stark, snabb, stolt” när du springer. Måste du gå? Du är grym ändå som bara tagit dig till start. Var stolt och tävla bara mot dig själv. Unna dig sen en stund för massage, ät din banan och ostkaka och fira ordentligt resten av dagen!

Äter gärna saker på G före lopp. Kvällen innan – glass! På loppmorgonen – gröt, som liksom får mig i stämning inifrån och ut.

Största peppen för mig har ändå varit att få springa i Plan Sveriges namn och uppmärksamma deras viktiga arbete. För att bidra till tjejers rätt att själva fatta beslut om sin kropp. Frågor som vem och när de ska ha sex, gifta sig eller få barn. Flickor ska kunna fatta beslut som respekteras, därför krävs bra sexualundervisning som bidrar till jämställda relationer och förebygger våld. Flickor behöver också tillgång till råd, stöd och vård, till exempel preventivmedel och säkra aborter. Allt detta kostar pengar, men genom bl.a. en del av anmälningsavgiften till Tjejmilen går en summa hit. Så bra.

Personligt tidsrekord eller personligt ”wellnessrekord” – stort lycka till på ditt lopp! /A

Fler lästips:

1 kommentar

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras