Kolhydrater för prestation och mot depression

pressfr_fazer

Ni som följt mig en lägre tid vet att jag under en period åt extremt lite kolhydrater samtidigt som jag tränade hårt inför en Svensk Klassiker, startade upp eget företag och tog hand om våra 4 barn. Ni vet också att jag drabbades av en blandning av utmattningsdepression/ortorexi, att jag blev sjukskriven, la om kosten helt och inte fick träna på 3 månader. Framför allt var det kolhydratmängden som jag ökade, och det gav energi till hjärnan. Bl.a var det den energin som botade min depression, tillsammans med vila från allt vad prestation hette.

fruk_fazerIdag har jag inga förbud och äter inte som under behandlingen, men så att jag mår bra både med tanke på hjärna, hjärta, prestation och fåfänga. Vissa måltider mer kolhydrater, andra mindre, och jag lever ett lugnar liv med halvtidsjobb och (med tanke på min träningsbakgrund) lagom mycket och varierad träning. Låter ju enkelt, men jag får hela tiden känna efter och planera för att bitarna ska gå ihop. 

Att leva balanserat är svårt för de flesta. Det är lättare att luta sig tillbaka mot ”superdieten” eller våra idoler istället för att lära känna sin kropp. Vi orkar inte tänka eller känna efter, och i dagens informationssamhälle är det lätt att ta detaljer ur sitt sammanhand och se som en sanning. Att bli miniexperter på ”raw food”, utan att se helheten och att dieten kanske inte funkar tillsammans med ett ”liv som högpresterande småbarnsmamma”. Jag tror helt enkelt att många har för stora krav på sig själva, hur vi lever, vad vi äter o.s.v. Att många behöver coola ner sig en aning för att sänka stressen, medan andra behöver precis tvärt om – öka medvetenheten och anstränga sig mer gällande kost och träning. Det finns stora klyftor i dagens samhälle.

fruk_fazer2fruk_fazer1

Om detta och mycket mer diskuterades vid ett rundabordssamtal på Restaurang NOGA i morse. Fazer bjöd in till frukost där Maria Lindskog, forskare på KI, och Jonas Lundgren, välkänd träningsprofil och kock, inledde. Sen var ordet fritt, och det är alltid intressant att delta i en diskussion kring aktuella frågor tillsammans med andra inom hälsobranschen. Bland oss som var där (bl.a. Karin, Marathon-Petra och Marathon-Mia) delar jag uppfattning och tycker samtliga sprider sunda värderingar. Viktigt eftersom många ser oss som förebilder, men även att vi visar oss mänskliga och inte alltid lever exemplariskt även om vi eftersträvar det. ”80% bra och 20% slarv” är en bättre riktlinje än 100%. Då är det många gånger något annat som får ta stryk.

Maria pratade även om musklernas förebyggande effekt mot depression, d.v.s. utan endorfinernas effekt. Intressant inför framtidens forskning kring antidepressiva medel, och Jonas pratade om den ökade medvetenheten bland restaurangbesökare. Vi vill inte bara äta gott, vi vill veta var köttet kommer ifrån, hur det tillagas etc. Intresset för detaljer, ökade krav och medvetenhet som sagt, vilket både är positivt och negativt i olika sammanhang.

Kb-roddGlad och ”stark med råg i ryggen” körde jag snabb mysfys innan nästa möte. De sköna träningskläderna är från Röhnisch.

Muskler har alltså en positiva inverkan på hjärnan, liksom kolhydrater. I alla fall för mig. Det behövs inga överdrivna mängder för en märkbar effekt på hjärnan, och inför ett normalt träningspass (d.v.s. icke långpass/intervallpass etc) behöver jag inte tillföra extra kolhydrater, men jag märker tydligt skillnad på humöret och tuffare träning om jag utesluter dem helt. Frukt, bönor, grönsaker, bröd, gryn eller glass – någon form och mängd beroende på tillfälle. Men det är alltså inte bara inför prestation vid hårda träningspass kolhydrater kan behövas, utan även för det mentala – något jag avhandlat ofta på sistone.

Mer om kolhydraters påverkan har jag skrivit här, om socker och baksidor av low carb

6 kommentarer
  1. Skitbra tanker, håller med till fullo, har själv alltid kört ”80/20” tänk. Jag (tror) man mår.mycket bättre av att bygga en långsiktig och hållbar livsstil än att leva på strikta dieter och leva som en fånge för dig själv. Ska fortsätta följa dig.

    Daniel

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras