FILM: Bra övning för höften – när du har höftbesvär eller vill slippa

Let´s talk about hips baby!

En och annan bra övning för höften. Du vet den sexiga bendelen som mycket av kroppens tyngd vilar på. Den som byxorna hänger på, som barn kommer ut ur vid en vanlig förlossning och som utvecklar stor kraft vid exempelvis löpning. Nästan allt du gör belastar höftlederna och olika slags besvär är tyvärr vanliga. Något som inte nödvändigtvis beror på höften i sig själv, utan kan handla om problem i ryggen, bäckenet, knäna eller fotleden. Därför bra att kunna aktivera och kontroller musklerna kring den för att förebygga skador eller inför/efter en graviditet.

En vanlig ledsjukdom är artros i höftleden med värk och stelhet i ljumsken, rumpan eller låret. Smärtan kan komma när du exempelvis kliver upp på morgonen och öka vid belastning, som promenader och löpning eller i kallare väder. Det är också vanligt att besvär från leder och muskler i rygg och bäcken ger smärtor och stelhet i området runt höftlederna. Även felställning i fötterna kan ge upphov till inflammationer i muskler och leder i området kring höften. Snedställning i fötterna ökar med tiden risken för förslitningar i höfter och rygg.

Höftsmärtor kan ha flera orsaker som du hör, men många mindre allvarliga tillstånd beror på att leden inte stimuleras tillräckligt, t.ex. vid för mycket stillasittande. Detta resulterar i att muskelmassan minskar, vilket gör att mer belastning hamnar på själva leden. Att träna höfterna är ett sätt att skydda sina leder från förslitning och andra skador. Träning stärker nämligen både skelett, brosk och muskler. Och det behöver inte innebära långa, svettiga pass på gymmet, utan finns en och annan bra övning för höften som går utmärkt att köra hemma.

Här visar jag en bra övning för höften som hjälpt flera av min bloggkollega och personlig tränare Patrick Rapps klienter mot smärta/obehag kring höft och knän vid bland annat löpning. Den passar även dig som vill stärka upp musklerna på utsidan av benet och genom det få bättre kontroll på både knät och höften!

Sidoliggande benlyft – bra övning för höften

  • Håll raka ben och övre benet i 90° vinkel ut från kroppen.
  • Höj och sänk benet med kontroll och kraft från rumpa/lår.
  • Behåll en rak höft, d.v.s. tippa varken bakåt eller framåt.
  • Upprepa 3 x 10-15 repetitioner per sida.
  • För lätt? Sätt en viktmanschett eller gummiband runt vristen.

Lycka till med din träning. Kram! /A

Tyckte du detta var en bra övning för höften rekommenderar jag även de här filmerna:

3 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras