Tänk dig en köttgryta som stått och puttrat halva dan.
Tills den blivit sådär mör, mustig och smakrik mmmm. Nu vet jag att många av er som läser är vegetarianer, veganer eller utesluter rött kött, men jag skriver köttgryta så får du byta ut mot bönor, tofu eller liknande. Jag själv skulle också lätt kunna hoppa över kött av miljöskäl, men äter det redan ytterst sällan. Max 1 gång varannan vecka och köper alltid ekologiskt. Till denna köttgryta använde jag dessutom råvaror från Jormskogarna – både gräsbetande kor och kantareller.
I alla fall är det riktigt ”grytväder” här i Stockholm nu. I skrivande stund regn, blåst och ca 5°, så en värmande köttgryta känns helt rätt. Kanske mer passande som helgmat då du kan låta den stå på spisen halva dagen för bästa konsistens, men grytan blir säkert god även på någon timme.
Mustig köttgryta med kantareller
Ingredienser, ca 6 portioner:
- 1 kg köttbitar (ex. nöt eller älgkött. Vegetariska alternativ: bönor, tofu, quorn, sojaprodukter eller vad du önskar)
- 5 dl vatten
- 1 buljongtärning
- 5 dl grädde (alt. vegansk produkt som kokosmjölk)
- 3 msk sojasås
- salt, peppar och valfria kryddor
- kantareller
- 2 msk smör eller olja
Gör så här:
- Bryn kantareller och kött, gärna i en järngryta.
- Salta, peppra och krydda efter smak.
- Häll på vatten, buljongtärning och sojasås.
- Låt puttra under lock i minst 30 minuter, gärna flera timmar.
- Mot slutet – häll på grädden. Låt koka ihop.
- Servera exempelvis med potatis (jag gjorde klyftpotatis i ugn), ris, bulgur eller liknande samt grönsaker du gillar.
Bon apetit! /A