FILM: 6 övningar med ribbstol

Ribbstol!?

Får du också nostalgiska minnen skolgympatiden då en ribbstol ofta ingick? För mig dyker det upp bilder av hur vi klättrade upp på dom bakom en stor tjockmatta för att sen skrika: ”Ready, steady, GOOOO!” och kasta oss så att mattan gled över gympasalen. Kanske inte under lektionstid, men innan och under rasterna. Eller hur vi fick hänga och köra endel av övningarna jag visar i veckans film (längre ner), till exempel magövningen med benlyft du ser på bilden ovan.

Den här, excentrisk lårcurl – även kallad ”finnen”, är också en favorit från förr. Eller favorit, den är brutal för baksida lår. Aj. Prova så kommer du förstå vad jag menar. Ännu fler övningar ser du i filmen. Att välja bland som komplement till din nuvarande träning, eller att köra som ett helt träningspass?

O.B.S. Tempot i filmen är dubbelt så snabbt mot verkligheten. Kör i din egen takt!

6 övningar med ribbstol

  1. FINNEN / EXCENTRISK LÅRCURL: sätt fast fötterna i nedre delen av ribbstolen. Bromsa din kroppsvikt med hjälp av baksida lår och rumpan på vägen ner. Ta eventuellt hjälp genom att putta dig upp med armarna.
  2. PUSH-UP I PIK: 90° vinkel ben/bål. Tänk att huvudet ska ner mot golvet och pressa dig upp med starka axlar. För lättare variant kan du klättra ner med fötterna och tvärtom – upp om det är för lätt.
  3. PISTOL SQUAT: ta stöd av ribbstolen med ena handen. Jobba djupt ner på ett ben. Ta hjälp av armen upp om du behöver.
  4. HÄNGANDE BENLYFT: sug upp dina ben med hjälp av stark mage/coremuskler – bromsa med magen på nervägen.
  5. REVERSE ELEVATED SPLIT SQUAT: jobba med ett ben och det andra vilande på ribbstolen. Tänk knät mot golvet och all belastning på främre benet.
  6. SNEDA SITUPS: fäst fötterna i ribbstolen. Jobba med sneda situps åt varannat håll med stark mage.

Vill du köra alla övningar i ett pass rekommenderar jag en cirkel med 8-12 repetitioner av alla övningar direkt efter varandra. Vila någon minut och upprepa 3 varv. Heja! /A

Gillar du filmen ovan kanske även dessa kan vara något

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras