Köpt som hemgjord glass – typiskt sommartecken!
Kanske inte känns så för dig som bor i norra Sverige, men den närmar ju sig trots allt, sommaren. Och egen, hemgjord glass är en hit oavsett vad temperaturen visar. Så här har jag samlat ihop hela 10 recept på mumsig hemgjord glass för olika smaker att testa framöver. Hoppas något du gillar!
Hemgjord glass – 10 recept för olika smaker
Krämig, hemgjord glass med jordgubbar av syster Mia
Ingredienser, 6 portioner:
- 500 g jordgubbar
- 4 ägg, delade i gulor och vitor
- 1 + 1 dl florsocker
- 4 dl vispgrädde
Smaksättning och garnering:
- jordgubbar (alt. valfria bär, nutella, choklad, nötter etc).
Gör så här:
- Mixa jordgubbarna till grova bitar.
- Vispa äggvitor med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sedan 1 dl florsocker och fortsätt vispa lite till.
- I en annan skål – vispa ihop äggulor och 1 dl florsocker.
- I ytterligare en skål – vispa grädden.
- Vänd ner jordgubbarna i äggulesmeten, sen den vispade grädden och slutligen äggvitorna.
- Häll smeten i en form som på ca 20×30 cm. Täck med plastfolie och frys i 3–4 timmar.
- Garnera med extra bär och låt gärna glassen stå och tina i minst 20 minuter innan den serveras.
Nutiåttan Chocolate Hazel Nice Cream
Ingredienser, ca 4 glassar:
- 2 dl rostade hasselnötter utan skal
- 2 dl kokosgrädde
- 0,5 dl Sukrin (alt. annan sötning)
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk kakao
Ingredienser topping:
- 80 g mjölkchoklad
- kokos, hackade nötter, frystorkade bär eller annat du gillar
Gör så här:
- Blötlägg hasselnötterna minst 6 timmar.
- Häll av, skölj och låt dem rinna av.
- Mixa nötterna i en matberedare eller blender.
- Tillsätta kokosgrädde, Sukrin, vaniljpulver och kakao.
- Mixa till en slät kräm.
- Häll upp i 4 formar och frys i minst 6 timmar.
- Ta upp, tina så att de går att få ur formarna.
- Pensla med smält choklad och strö valfri topping över.
- Njut!
Frukt-isglass
Ta en kiwi, ananas, banan eller vad du gillar. Skär i bitar, trä på en pinne, frys in med/utan smält choklad (och kanske krossade nötter eller kokos). Tjofs! Värsta goda glassen. Min choklad blev lite klumpig som du ser, men smaken var det inget fel på. Fräschare och frukigare går inte att hitta!
..eller med melon?
Kokosgräddglass
Ingredienser:
- 1 burk kokosgrädde
- 4 ägg
- 1 dl honung
- 5 msk kakao
Gör så här:
- Vispa äggvitor till hårt skum.
- Vispa äggulor med kakao, kokosgrädde och honung.
- Rör ihop allt försiktigt och frys in i glassmaskin/glasslåda/glasshållare.
- Vid glasslåda – rör någon gång i timmen i ca 3-4 timmar.
Sockerfri gräddglass
Ingredienser:
- 2 dl vispad grädde
- en knivsudd vaniljpulver
- 4 ägg (delade i gulor och vitor)
- ca 3-4 msk Stevia (alt. annat sötningsmedel) – smaka av till den sötma du vill ha
- riven mörk choklad
Gör så här:
- Vispa grädden riktigt tjock.
- Vispa äggvita till hårt skum. Ska gå att hålla bunken upp och ner utan att vitorna faller ur.
- Vispa äggulor + stevia och vaniljpulver pösigt.
- Riv choklad grovt.
- Rör ihop allt försiktigt och frys in.
- Rör någon gång i timmen i ca 3-4 timmar.
- Klar att äta! (Lossnar inte glasspinnen kan du spola lite varmt vatten på)
Jonnas enkla mellanmålsglass
Ingredienser:
- Frysta hallon (eller andra bär/frukt du gillar)
- Vaniljkvarg
Gör så här: Mixa alla ingredienserna. Klicka ner i glassformer och ställ i frysen tills det är dags att äta, åtminstone en timme eller två. Ta fram en stund innan du ska äta eller tina formen under varmt, rinnande vatten.
Chocolate Peanut Banana Icecream Dream
Ingredienser:
- 1 frusen banan (tina lite för att lättare kunna mixa)
- 1 skopa proteinpulver med chokladsmak eller 1 burk kvarg med choklad/hasselnötsmak
- 2 tsk Raw Kakao
- 2 msk chiafrön
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk jordnötssmör
Gör så här: Mixa och ät genast toppad med ex. kakaonibs, kokoschips, hackade nötter, frukt eller bär.
Semifreddo
Ingredienser:
- 4 ägg
- 1,5 dl socker (alt. Sötströ eller honung om du vill göra en variant utan raffinerat socker)
- 1 krm vaniljpulver
- 4 dl grädde
- några bitar riven mörk choklad (alt. 1,5 dl Nutella, chokladsås, banan, nötter, bär)
Gör så här:
- Dela äggen så att gulorna hamnar i en bunke och vitorna i en.
- Vispa gulor och sockret pösigt.
- Vispa vitorna till hårt skum. Ska gå att hålla bunken upp och ner utan att vitorna faller ur.
- Vispa även grädden rätt hård ihop med vaniljpulver.
- Blanda allt varsamt och häll i en form klädd i plastfolie. Frys 3-4 timmar.
- Som godast när den är lite halvtinad så ta fram den en stund innan den ska ätas. Mmmm..
Avokadoglass med agavesirap och citron
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 0,5 liter turkisk yoghurt
- 1,5 dl agavesirap
- 0,5 dl färskpressad citron
- Rivet skal från en citron
- Ett paket fryst tärnad avokado (eller två mogna avokados)
Gör så här:
- Mixa avokado och yoghurt slät.
- Blanda alla resterande ingredienser med yoghurt och avokadomixen.
- Frys glassen i en glassmaskin eller i en bunke i frysen.
- Rör om en gång per timme, vid tre tillfällen. Efter tre timmar är glassen klar.
Tips för extra näringsboost och energi:
- Toppa med färsk frukt och bär, hallon eller blåbär blir vacker topping.
- Ringla över extra agavesirap eller addera ett par rostade kokoschips för extra smak och sötma.
- För en extra dos hälsosamma fetter, lägg till ett par teskedar hackade nötter, till exempel pistage, cashew- eller valnötter.
Protein- och vitaminrik mellanmålsglass
Ingredienser:
- 1-2 dl frysta bär
- 1 banan (gärna fryst i bitar)
- 2 dl vaniljkvarg
- 1 msk chiafrön
- 2 tsk mandelsmör
- Nötter och annat gott till topping
Gör så här: Mixa alla ingredienser och och ät omedelbart!