Jantelagen och Stockholm – ”när du vill vara dig själv för en stund”

Låt oss snacka om det här – ”betonglivet” i Stockholm..

..och om Jantelagen. Du har kanske sett alla härliga bilder från Jorm i mitt flöde? Stunder, platser och personer jag älskar innerligt, varför jag också kan bli ifrågasatt om valet att bo så långt ifrån det ibland. I vårt lands största stad. Och det är då kommer vi in på Jantelagen, så djupt rotad på många mindre orter.

”Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt. Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien. Motsvarande fenomen finns dock på många platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det.”

/Wikipedia

Jamen du hör ju – hur dumt!? Visst, ingen är bättre än någon annan, men att sticka ut och vara stolt över sig själv ser jag bara som något positivt. Jag har tidigare skrivit en lång story om varför jag valde att flytta från min kära barndomsby och hur det faktiskt hjälpt mig.

Älskar det här som sagt och är enormt tacksam över att kunna resa hit ibland. Att ge barnen det bästa med att bo i fjällvärlden på landet, men jag trivs ändå i en större stad p.g.a. att den bjuder in till mångfald. Acceptans för olikheter. Livet på landet har enorma fördelar för hälsa och livsnjutning, men det har även Stockholm och hit är alla välkomna. Här tittar ingen snett på dig p.g.a. dina (ev. udda i deras ögon) intressen, klädstil, läggning, utseende, yrkesval o.s.v. Eller, i alla fall mindre än i en liten ort. Dessutom är det såklart andra saker som lockat mig till storstadslivet, som närhet, alla möjligheter, jobb, skolor, vänner jag och barnen fått och kontraster mot det jag växt upp med, men nu var det Jantelagen jag ville lufta med dig.

Norrlands Gulds slogan stämmer alltså inte alls i mina öron. Jag tycker snarare den passar in på en storstad, som ”Stockholm – när du vill vara dig själv för en stund”. Eller en stor del av livet.

jantelagen

Sen är det också så att allt har sin tid. Som vilsen tonåring var jag såklart inte lika stark att ”stolt sträcka på- och skaka av mig” folks fördomar som nu. Och barnen växer, går ut skolan, blir självständiga så småningom. Kanske blir det en flytt till lugnet på landet då? Eller inte. Tiden visar vägen och det är något härligt med det med tycker jag. En spännande ovisshet.

Några avslutande visdomsord till dig från mig:

Omge dig med personer som inte lämnar dig p.g.a. ”kaxig, hurtig, nöjd, ostylad, stolt, glad.. ANTI-JANTE!”. Som gillar dig oavsett. Gläds åt dina framgångar, stöttar i svackorna.

Ok? Kram! /A

Fler relaterade lästips:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras