Storstadsliv med barn – fördelar och nackdelar

Storstadsliv med barn?!

Att bo tätt inpå varandra i en lägenhet med pulsen utanför? Jag vet att flera undrar hur jag kunnat välja det här livet för mig och min familj, när jag själv är uppvuxen i lugnet på landet. Men allt har sina för- och nackdelar och som vanligt tjatar jag på om att ”det ena inte utesluter det andra”. Du kan älska både tjejer och killar, Ben & Jerry´s och kvarg, meditation och tuffa intervaller. Fjällvärlden och Stockholm city. Om sistnämnda, för- och nackdelarna jag ser med ett storstadsliv med barn, handlar dagens inlägg. Något jag funderar extra mycket på nu när barnen blir allt större och lägenheten allt trängre.

Storstadsliv med barn – fördelar

› Möjligheter. Arbeten (inte alltid lediga, men möjliga att kämpa för), idrottsaktiviteter, kultur, skolor, event. Det här är största anledningen till att jag flyttade till Stockholm för 19 år sen. Att alla dörrar var öppna, jag kunde bli och göra PRECIS vad jag ville, eftersom utbudet var oändligt. Och just detta ville jag även ge mina barn, efter min egen uppväxt där jag fick nöja mig med det som fanns.

› Närhet. Till shopping, jobb, vänner, badhus, fotbollsplan, gym, nöjesfält, skolor, parker, bio..  Ja, listan går att göra lång. Och att kunna gå eller cykla var vi än ska är något jag värdesätter enormt.

Närhet till parker, fotbollsplaner och kompisar till barnen gör att jag älskar Stockholm lite extra, liksom fritiden. Att inte ha en trädgård att ta hand om eller andra tidskrävande bestyr som med ett hus. De senaste dagarna har varit helt fantastiska, med strålande sol och härligt häng ihop.

Spänning. Känslan av att ”allt är möjligt –om jag vill”. Som jag nämnde ovan. Kungen bor här, alla möjliga slags drömjobb finns, event och happenings poppar upp, barnen kan välja inriktning på skola och idrott hur de önskar o.s.v. Mjölken slut kl 23? 7/11 ligger runt hörnet och flygplatsen till fjärran länder är nära.

En sak jag skulle sakna om vi flyttade för långt ifrån Odenplan – restaurangen Itamae Sushi och rätten Shake Mushi. Gårdagens middag, precis som de flesta andra helger.

Puls. Ett rus av människor, endorfiner, uteliv, kändisar, det ”senaste”. En känsla av att vara ”där det händer”.

Och mitt i den här storstan har vi hittat ett hörn där det även är lugnt, Gärdet. Nära city, men där barnen kan leka på gröna fält, har Kampementsbadet sommartid, flera parker, fotbollsplaner och kompisar. Tessinparken är en populär mötespunkt där vi hängt flera dagar nu.

Storstadsliv med barn – nackdelar

Samtidigt vet jag vilken trygghet och mer skyddad värld det är att växa upp på landet. Visst finns påverkan av sociala medier, grupptryck, våld etc. på landet också, men i fjällvärlden får du frisk luft och lär dig bli hemma i naturen. Bara att gå utanför dörren minskar stressen automatiskt.

› Stress. Vår största folksjukdom nu för tiden, som även påverkar våra små. Dessutom krävs god ekonomi för att bo i en rymlig lägenhet i centrala Stockholm som på Gärdet. För oss är det compakt living som gäller och barnen får finna sig i att dela rum, till skillnad mot ytorna vi skulle ha råd med på landet.

Isolering och otrygghet. Märkligt det där, men jag upplever att folk är mer tillbakadragna bland miljontals andra i en storstad, än bland färre på landet. Du är mer anonym i stan och försvinner i mängden. Det till skillnad mot i Jorm där gemenskapen är stor och alla bryr sig om varandra. Generationer umgås på ett annat sätt och det är mindre faror som trafik och gängbråk. Dessutom blir du trygg av att vistas i naturen och med djur.

› Längre ifrån naturen. Gärdet är bra på så sätt, med närhet till det gröna fältet, Djurgården och Lill-Jansskogen, men vår utsikt från fönstret är långt ifrån den vi har i Jorm. Där ett kliv utanför dörren, djupt andetag och blick över fjället så fylls du av lugn inombords. En mäktig känsla. Stressen minskar och du blir mer harmonisk. Dessutom närhet till fiske, vandring, att odla, plocka bär och svamp, jaga, åka skidor och få naturen till en självklar ”bas” i livet.

Vi har ändå ordnat det rätt bra för oss i vår kompakta hem, t.ex. att nyttja den solfattiga balkongen till att ha förvaring-, en frysbox- och elgrill på. I fredags grillade vi kyckling, halloumi och aubergine. Så gott!

› Mindre familjefokus? Om jag ska generalisera är karriären viktigare i en storstad än på landet, förmodligen just p.g.a. utbudet att ”bli någon”? Självklart finns det dom som lever nära sin familj även i stan, men många gånger är närheten generationer emellan större på landet. Där spelar jobbet ofta mindre roll, fritiden är det man lever för, istället för att jobbet ger den tillfredsställelsen.

Med mindre möjligheter och utbud blir det du får/kan göra ännu större. Att leka med vännen som bor ett par mil bort, att gå på bio, kunna köpa sig något nytt. Kanske därför jag uppskattar stadslivet så mycket idag – för att min uppväxt fått mig att se lyxen i utbudet.

Vardagen kommer till alla platser och oavsett var vi bor är min familj viktigast för mig. Sen beror allt på ekonomi, jobb och intressen vad som är ”bästa boendet”, men för oss står ett större hem högt upp på önskelistan. Barnen delar rum och det är svårt att få en lugn stund när allt sker i vardagsrummet. Vi kikar på lite olika möjligheter just nu, men det är svårt. Vi gillar ju både storstadslivet och naturen.

Doften av granbarr och mäktiga fjäll ger mig lugn. Stockholms ståtliga byggnader, alla människor och möjligheter ger puls och spänning. Jag älskar kontrasterna och mina båda hem. Välja är svårt och att kunna få en blandning lyxigt, men får se vart vårt permanenta boende blir framöver.

Hur bor du? Vad är det bästa med det? Berätta gärna.

KRAM! /A

12 kommentarer
 1. Bor i ett litet samhälle på 500 personer. Min man växte upp här och jag i det större samhället 1,5 mil härifrån. Närmsta större stad är Örebro 5 mil härifrån. När vi flyttade hit fanns både kiosk och affär. Och det har varit tryggt och bra för barnen att växa upp här. Skolan har visserligen bara mellan 30-40 elever totalt. Men det har bara varit en fördel och med engagerade lärare funkar det. Visst inget stort utbud av aktiviteter men rimligt att åka till. Nu är affären nedlagd och barnen börjar bli stora så suget att flytta till ett litet större samhälle har kommit hos mig, men inte övriga familjen. Så vi får väl se vad som händer.

  1. Evelina – låter lite som den lilla by jag själv växte upp i, men betydligt längre från en stor stad (27 mil från Östersund). Jag tror det är bra att prova på lite olika om man är sugen. Du får väl hitta saker familjen gillar med boende i ett större samhälle, börja locka lite. Låter dock som att ni har det bra där ni är just nu också. Kram!

 2. I hus i Nacka, typ 15 minuter med buss (som går var tredje minut typ) från Slussen.Gillar mest att barnen har skolan nära och kompisar som de går till i området, och gillar närheten till utomhus och då att flera naturreservat ligger nära och alltid finns redo för en promenad, löpning eller mtb. Och att det ändå är så nära till stan, känns lite som två världar. Lugnet hemma men bruset och utbudet nära, liksom.

  1. Lisa – ja Nacka är fint! Glad att ni hittat er plats att trivas på. Låter lite som Gärdet, men fint hus som knappt finns här (om inte för 10 miljoner och mer på Djurgården 🙂

 3. Vi bor 5 k utanför en mindre stad, men ändå med gott om grannar. Vi tycker att man kan cykla nästan överallt, men inte många andra har den bilden. Vi ”vågar” även släppa barnen själva till skola, träningar, aktiviteter och kompisar, mitt sinne är inte rustat för Stockholm, så skönt med lunken i den lilla staden 😊.

 4. Kul inlägg!
  Jag bor i en närförort till Stockholm, på gröna linjen. Vi bor i hus i ett mysigt område. Väldigt mycket barnfamiljer, lekplatser och för oss, bra läge geografiskt. Relativt nära stan, relativt när Arlanda. Helt klart nära till Barkarby Handelsplats och Bromma Blocks. Egen trädgård och underbara grannar. Förskola, skola och mataffär nära. Vi stortrivs!
  Jag är uppvuxen på Ekerö och blir fortfarande väldigt nostalgisk när jag är där. Det är något med vatten som gör mig lugn och det har vi tyvärr inte så jättenära där vi bor nu även om det är på cykelavstånd. Drömmen vore helt klart sjötomt!

  1. Karin – det låter som att ni trivs, härligt! Men som du skriver är det också fint att drömma vidare. Att bo vid ett vattendrag är en dröm jag också har.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras