”Tjejer ska inte vara hårda..”

fördomar
Foto: Pär Olsson

”Tränar du bara för att bränna?”

Om fördomar. Här en kommentar från gubbe +60 (med stor ölmage) sittande i bensparksmaskinen på Kampementsbadets gym.

Jag (helt paff), mitt i ett marklyft: ”Ehhh.. nej?!”

Han: ”Ja, för du vet att tjejer ska inte vara hårda. Du borde simma istället. Då får du breda axlar, men blir inte lika hård..”

Jag (irriterat, men sansat): ”Jag tycker simning är tråkigt och tränar för att jag gillar det. För att vara stark, trivas och för att det ger så mycket till min vardag”. Tänkte: ”och för att känna mig snygg enligt MIN smak (= utstrålning, gillar muskler etc) – skiter fullkomligt vad du tycker. Simma själv!”, men dumt att ödsla energi på besserwisser neandertalare.

HALLÅ!! Existerar dom fortfarande? Har du fått liknande kommentarer på sistone? Har vi inte kommit längre? 2020? Eller, förmodligen har yngre generationer en mer tillåtande syn, men jag blir ändå lika chockad varje gång jag möter fördomar som dessa. Uråldriga bilder av hur någon – ofta tjejer – ”ska vara och se ut”. För att tillfredställa män bör tilläggas. Och kanske är det därför jag gillar att gå emot den typiska idealbilden från förr, eller nutiden för den delen. Som deltidsinflunecer – visa exempel på att du får vara hur DU vill. Sen har jag ju bara en verklighet och en kropp, men jag hoppas du förstår att det jag skriver är överförbart på alla typer: sprallig som lugn, tjock som smal, målinriktad som nöjd, kurvig som hård… du fattar.

fördomar

När det gäller min egen kroppsform, alltså hur ”hård” jag är för att ta gubbens ord, beror det mer på livet än medvetna val nu för tiden. Dels att jag tränar efter säsong, ofta med mer löpning och rörelse över lag sommartid. Ibland även specifika träningsmål och nu även crossfit, något som verkligen tagit min träning till en ny nivå – fysiskt som mentalt. Dels påverkar allt runtomkring. Du vet, värme (sämre aprit), sömnbrist, sorg, relationer, glädje, förväntan m.m. påverkar hur jag lever, tränar, äter och därmed min form utåt sett. +/- 2-3 kg, mer/mindre fett/muskler/vätska är i alla fall helt normalt för mig att pendla i beroende på ovan. Det är inget jag tänker på eller stressar upp mig över så länge jag har energi, en frisk kropp (ex. fri från massa förkylningar, har regelbunden mens m.m.) och livslust.

Budskapet till dig av den här storyn?

Ok det här inlägget skulle kunna bli mycket mycket längre, men jag kapar här med den sanna klyschan: var som du vill så länge DU och dina närmsta mår bra av det. Trötta fördomar låter vi inte tränga in. Punkt. Kram! /A

Fler lästips på tema fördomar:

4 kommentarer
  1. Förra hösten var jag på hälsokontroll hos en kvinnlig läkare i 70-årsåldern. Hon tyckte att jag skulle yoga eller jogga lite lugnt men jag skulle absolut inte styrketräna mer och får mera muskler för jag är ju kvinna…. 😄 Jag kan inte annat än skratta åt det nu i efterhand!

    1. Nej, det var en extremt löjlig kommentar från någon som INTE har koll. Styrketräning är verkligen bra, speciellt för kvinnor (som oftare drabbas av benskörhet) och allmänt för att hålla sig skadefri, speciellt när man blir äldre. Bra att du tog det på rätt sätt! 🙂

    1. Ja Ellen – att kommentera någons kropp över huvud taget!!? Men som sagt, det är ofta en viss generation som har väldigt mycket fördomar om tjejer. Tur att vi sakta men säkert förnyar dom 🙂
      Kram!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras