6 vanliga fördomar om träning och föräldralivet

Det här med barn är för himla härligt.

Absolut tidskrävande och tufft ibland, men många fördomar om träning och föräldralivet tycker jag vi kan skrota. Som alltid beror vår inställning på omständigheterna och vilka glasögon vi väljer att ta på oss, här ger jag dig bilden genom mina.

6 vanliga fördomar om träning och föräldralivet

1. ”Barn är ett hinder. Som förälder blir livet så inrutat..”.

Visst styr barnens tider ofta föräldrarnas, men jag kan intyga att man får uppleva fantastiskt mycket nya saker tack vare barnens intressen, skolgång och vänner. Betydligt mer än om jag ”bara” skulle köra mitt egna.

I lördags provade Jonna klättring på nyöppnade Klätterverket som hon länge varit sugen på. Succé! Och hon smittade även mig. Nästa gång vill jag också testa.

Jag sprang mycket med vagn med alla mina barn. Som små – perfekt sätt att få dem att sova skönt i friska luften, som större med olika mål – en lekplats, mata fåglar etc.

2. ”När du fått barn kommer du inte hinna träna”.

Jag har aldrig haft så mycket träningstid som när jag var mammaledig. Promenera/springa med vagn är grymt och hemmaträning/gym med barnpassning är också suveränt. Framför allt blir man mer tidseffektiv och det är inte synd om barn för att du lämnar dom en timme och tränar själv. Tvärtom blir du en stark, tålmodig förälder och strålande förebild. Lite senare i livet kommer även utdelningen i form av att barnen får goda vanor och att kunna dela intressen.

Anna Lissjanis, Caroline Nilsson med barnboken om Dante på NK
2016 gav jag och Caroline Nilsson ut barnboken om Dante. Här vid release på NK.

3. ”När du fått barn kommer du inte få något bra jobb”.

Jag har både vidareutbildat mig, gett ut en barnbok, arrangerar träningsevent och har fått ett jobb jag trivs med sen jag blev 4 barnsmamma. Allt har tagit tid, men med ett tydligt mål av det du VILL är det fullt möjligt att kombinera sina karriärsmål med föräldrarskap.

4. ”När du fått barn kommer du inte kunna resa, så passa på att se världen innan”.

Har aldrig rest så mycket som sen jag blev mamma. Visst stämmer alla fördomar i att det blir ett större projekt än som singel/par, men jag upplever även dubbelt så mycket glädje på våra resor. Ser allt genom både mina egna vuxenglasögon och barnens mer lekfulla. Många resor får vi tack vare mitt och Milla’s koncept Frisk och stark familj, nästa gång på Kreta, Sunwing Makrigialos Beach på Kreta 11-18 juni och Åre 4-7 augusti. Läs mer om resorna här och HÄNG MED!

Anna Lissjanis - gravid och efter rectus diastasoperation

5. ”Kroppen blir förstörd av graviditeten”.

Ja, magen töjs ut. Ja, vissa kroppsdelar kanske blir aldrig som förr (min egen maghistoria kan du läsa här), men för mig har även inställningen till kroppen förändrats. Ärrad efter kejsarsnitt och rectus diastasoperationen, men fatta hur häftigt att våra kroppar kan skapa nya liv. För många föräldrar – livets största händelse och förälskelse, oändligt mer värt än en ”tvättbrädemage och putrumpa”. Och tänker vi koppens prestation är det många med mig som gör sina största idrottsbedrifter sen de blivit mammor. All annan smärta, alla andra utmaningar, blir liksom en baggis i jämförelse med att bära och klämma ut ett (eller flera) barn. Dessutom är kärlek en enorm källa till kraft.

6. ”Nöjeslivet dör när du får barn”.

Nja, snarare är det så att suget för saker som inte berör ens barn kan svalna en aning, i alla fall i början. Mer p.g.a. förälskelse och trötthet än av praktiska skäl. Men antingen tar du med ungarna när du vill hitta på saker, eller kan du lita på att längtan efter annat kommer ju större de blir. Dessutom blir det betydligt enklare när dom är mogna nog att vara hemma själva ett par timmar.

I fredags såg jag och Mia Magnus Ugglas show på Göta Lejon som jag fått av henne i födelsedagspresent. Min älskade storasyster känner mig, att jag gilla musik och Uggla är en enorm förebild i att följa sin passion, utan att lyssna så mycket på andra – ända till pensionen. Jag tror det är därför han fortfarande ser ut- och lever som om han vore 20.

Slutsats av detta?

Ja, du hör! Och ser. Fördomar är sällan något att lyssna på och ditt liv styr du fortfarande själv – med eller utan barn. Dessutom är det ingen självklart att vilja ha- eller kunna få några. Tro mig, jag har själv fått kämpa och är evigt tacksam för dom som jag ser som en ovärderlig rikedom – och utmaning – i mitt liv.

Kram och hoppas du får en riktigt bra ny vecka! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras