STORKOK – mina 4 bästa recept för många portioner

Fullt ös på vardagarna?

Eller tycker du bara det är förbaskat TRÅKIGT att laga mat varje dag? Storkok är kanske bästa lösningen på båda sakerna och mycket mer. Om schemat är fullsmockat och/eller till lunchlådor. Det spar både humör, pengar, tid och akuthunger att ha färdig mat att plocka fram. Ändå gör jag det inte varje vecka, utan mer beroende på lust, tid och vad som finns hemma i kylen. Och om jag hittar något billigt. Då passar jag på att köpa extra mycket, som lax med kort datum eller liknande.

Gissar att jag inte är ensam om att göra storkok då och då? Eller har en ambition att komma igång med det? Det är för dig jag skriver, med tanken att vi kanske inte heller har samma favoriträtter. Hoppas du hittar åtminstone något nytt som kan hjälpa dig i köket.

STORKOK – mina 4 bästa recept

Hel laxsida i ugn – smidig ”allt-på-en-plåt-mat”

Ingredienser:

  • 1 laxsida
  • potatis (ca 4 per person)
  • champinjoner
  • 1 aubergine
  • 1 rödlök
  • olivolja
  • flingsalt
  • kryddor enligt smak (jag har gärna dill, flingsalt, citronpeppar + ibland pesto)

Gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
  2. Skölj och skiva grönsaker. Lägg runt laxen (ev. även potatisen om du inte vill ha kokt).
  3. Ringla olivolja över grönsakerna. Krydda både fisk och grönsker.
  4. In i ugnen på 250° i ca 20-30 minuter. Kika så att fiskköttet är saftigt och rosa inuti, utan att vara rått. Ev. kan du behöva ta ut lax eller grönsaker tidigare och låta resten grillas lite extra.
  5. Servera gärna med färska grönsaker, majosås, romsås eller vitlökssås.

Färssås – kött, kyckling eller vegetarisk

Ingredienser:

  • 2 kg färs av valfri sort
  • 2 förpackningar (á 500 g) passerade tomater
  • 5 dl matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande)
  • 1 gul lal
  • 2 msk ketchup
  • 2 msk sojasås
  • 2 msk olja/smör att steka i
  • salt, peppar, valfria kryddor

Gör så här:

  1. Bryn färsen och hackad lök i fett tills den är genomstekt.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddor.
  3. Lått gärna puttra i minst 10 minuter.
  4. Servera med exempelvis pasta, tortilla- eller pitabröd, gör en lasagne eller ät som den är med färska grönsaker och vitlökssås.

Ugnspannkaka x 3

Ingredienser:

  • 2 ½ dl vetemjöl (alt. 7,5 dl mjöl)
  • 6 dl mjölk (alt. 2 liter mjölk)
  • 4 ägg (alt. 9 ägg)
  • ½ tsk salt (alt. 1 tsk)
  • 2–3 msk smör (per plåt)
  • ev 1 tsk bakpulver om du önskar en fluffigare pannkaka
  • vispgrädde
  • jordgubbar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° (varmluft om du tillagar flera plåtar samtidigt).
  2. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
  3. Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
  4. Smält smöret i långpannan.
  5. Häll i smeten och grädda 20–25 min, tills den fått fin färg och stagnerat.

storkok

Kyckling med ugnsgrönsaker

Ingredienser, ca 6 port:

  • 6 kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sojasås
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk paprikakrydda
  • salt och peppar / örtsalt
  • 2 paket halloumi
  • 1 aubergine
  • 1 lök
  • 2 sötpotatisar
  • 1 broccolihuvud
  • 1 burk champinjoner

Gör så här: 

  1. Häll i oljan, sojasås och kryddor i en ugnssäker form med bakplåtspapper.
  2. Gnid in kycklingen i blandningen.
  3. Skölj och dela grönsakerna som du lägger runt kycklingen. Ringla olivolja över och krydda med örtsalt.
  4. In i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
  5. Skiva halloumi och lägg på kycklingfiléerna de sista ca 10 minutrarna så att den smälter över och får fin färg.
  6. Servera med färska grönsaker och vitlökssås. Färdiggrillade kycklingfiléer kan du även äta i pitabröd, göra en wok av, äta som tacos, blanda i en krämig pasta, hälla över matlagningsgrädde, krydda med curry och ät med ris, med mera, med mmmm.

storkok

Vill du inte göra storkok kan du såklart minska mängden i receptet, men att det blir mat över är sällan något problem va? Om inte till jobbet är det guld att kunna plocka fram en låda från frysen ibland. Kram! /A

Fler rekommenderade inlägg på temat:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.