Näääästan lika lätt att göra som att äta upp.
Hemgjord nougat, eventuellt av din alldeles egen nutella – mer lättfixat än man kan tro. Visst, det tar sin lilla tid, men jag kan tycka det är meditativt att stå i köket och pyssla. För dig med extra mycket tålamod – kanske något att göra ihop med dina eventuella barn? Och jag törs lova att resultatet blir delikat.
Fast innan vi kan skapa hemgjord nougat får vi göra nutella. Det går självklart bra att köpa en färdig burk annars, men här är receptet om du vill göra din egen från scratch.
Nutella
Ingredienser:
- 220 gram hasselnötter utan skal
- 3 ½ msk sötströ, björksocker, socker eller annan sötning
- 2 msk kakao
- ½ tsk vaniljpulver
- ca 30 g kokosolja
- ev. en nypa salt
Gör så här:
- Första steget är att rosta hasselnötterna. 10 minuter i ugnen på 200°. När de svalnat är det bara att rulla dem mot varandra i handflatan så att skalet lossnade.
- Mixa de skalade nötterna. I en matberedare/mixer eller med en stark mixerstav.
- Tillsätt kakao, sötning, kokosolja och vaniljpulver. Mixa tills allt blandas till en ”röra/smet”. Smaka av och tillsätt lite extra av ingredienserna efter smak.
- Förvara i en lufttät burk med lock i kylen.
Hemgjord nougat
Ingredienser:
- 100 gram av din egen nutella, alternativt färdig sockerfri hasselnötskräm
- Ca 60 gram choklad utan tillsatt socker
Gör så här:
- Ta fram nutellan ur kylen och låt den bli rumstempererad så blir den smidigare att arbeta med.
- Smält chokladen och blanda med nutellan.
- Klä en liten form med aluminiumfolie och fördela smeten i den.
- Ställ in formen i kylen och låt stelna.
- Skär nougaten i bitar. Ät och NJUT!
Önskar dig en riktigt god helg. Kram! /A
Både receptet på nutella och hemgjord nougat är från Baka Sockerfritt med Marja.
P.S. Gillar du nougat rekommenderar jag även den här tårtan. Vår efterrätt på nyårsafton 2014 – din i år?
Men mums! Det låter verkligen underbart gott. Blev verkligen sugen på att testa. Låter ju inte allt för svårt heller.
Wow!! Det där måste ju göras.