Teknik vid skate med längdskidor

teknik vid skate

Det här.

Längre ner vill jag ge dig några tankar för skön teknik vid skate, men först lite känsla. Föreställ dig att dra på skidkläder och pjäxor, knalla ut, bländas av ljus och dra in frisk luft. Hämta stavar och småjogga nerför skoterspåret, genom skogen till sjön. Där. Vid båthuset ser du mina gamla ovallade, skatevänliga Vasaloppsskidor troget stå och vänta. Bara att knäppa på för en tur runt Jormön med långa skär.

Bilden ovan (och filmen nedanför) är från ett annat år, men jag älskar detta. Lugnet från fjällen, enkelheten, puls, kraft från hela kroppen, friheten att åka precis var jag vill – utan något spår med hela sjön som lekplats. Farten. I alla fall om du jämför med klassisk stil.

teknik vid skateFoto: min vän Elin som jag fick en härlig skatetur med på sportlovet.

Jag är ingen utbildad skidexpert, äger inte ens riktig skateutrusning. Mina stavar är för korta, pjäxorna för ostadiga och därför gör min teknik på filmen inte sig rättvis. Men som glad amatör spelar det ingen roll, även om rätt teknik vid skate kan underlätta och göra turen ännu roligare.

I filmklippet från 2018 bjuder jag först och främst på härlig frihetskänsla, för att under ge dig några tips för teknik vid skate.

Teknik vid skate med längdskidor

  • Lägg hela kroppsvikten på varje skateskär.
  • Tänk att det är höften som driver dig framåt.
  • Försök vara ”kompakt” i dina armrörelser, med böjda armar i stavtagen. Då blir du starkare.
  • Utnyttja kraften från mag- och ryggmusklerna.
  • Om du har tendens att lägga mer vikt på ena sidan – se till att byta till den andra med jämna mellanrum för att fördela energin på hela kroppen.

Och än är säsongen för sköna turer inte över, i alla fall i fjällen. Sist fick jag bara en endaste tur, men hoppas på desto fler om vi reser upp i påsk. Har du någon skidåkning att se fram emot? Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras