Pannacotta med vit choklad -recept

pannacotta med vit choklad

Vill du ha något riktigt gott till helgen?

Min syster älskar pannacotta med vit choklad – ja, även andra varianter – och bjöd på denna läckra anrättning en gång då vi var i Jorm. Vi hade varit ute och plockat blåbär samma dag och bären matchade den krämiga desserten perfekt. Supersnabbt att tillaga för en ”akutefterrätt”.

Pannacotta med vit choklad

Ingredienser, 4-6 port:

 • 5 dl grädde
 • 1 st vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
 • 100 g vit choklad (sockerfri om du önskar)
 • 3 st gelatinblad

Garnering:

 • ca 0.5 dl bär t.ex. vinbär, hallon, blåbär, tranbär
 • ev. ca 15 g flagad choklad

Gör så här:

 1. Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
 2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 3. Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten. Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden. Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
 4. Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över. Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
 5. Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt). Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
 6. Häll upp i portionsskålar. (Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en ”candy funnel” som på bilden.)
 7. Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
 8. Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)

pannacotta med vit choklad

Recept: recepten.se men bilder och smakutlåtande är mina egna.

Kram och góhelg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras