Mammas mat – topp 4 med recept

Han, jag, kanske även du med håller med om att en viss kock är bäst?

Alltså mammas mat. Jag är förmodligen inte ensam om att älska det min kära mor lagar? Ja, inte bara maten förstås, mest att äntligen ses, sitta länge vid varje måltid och prata, liksom att slippa planera så mycket. Visst hjälper jag och barnen till i köket och med idéer, men ofta blir det samma samma när vi är i Jorm. Mammas mat, alla vill ha hennes ”gamla vanliga” där vi har våra favoriter. Dessutom av fantastiskt fina råvaror från gården, skogen och sjön. Rödigen du ser pappa och mig rensa på bilden är t.ex. fångad med nät i sjön och potatisen till från föräldrarnas land. Otroligt lyxigt.

Bra råvaror finns ju även att hitta i en stad. Och om du söker inspiration till kommande måltider kanske någon av min mammas mat kan passa? Här hittar du recepten på mina absoluta favoriträtter.

Mammas mat – topp 4 med recept

Röding på lökbädd

Ingredienser:

  • Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
  • Gul lök i skivor
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till såsen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  2. Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
  3. Skölj fisken.
  4. Salta och peppra in på köttet.
  5. Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
  6. Rensa från skinn och ben.
  7. Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
  8. Servera fisk och sås med potatis/potatismos/ris och grönsaker.

Älgfärsburgare

Ingredienser, 4 portioner:

  • 600 gram älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör eller olja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda färs, ägg och kryddor.
  2. Dela upp och forma till hamburgare.
  3. Stek på båda sidor till köttet är genomstekt.

veckomatsedel

Mammas kyckling med gräddig currysås

Ingredienser:

  • Hel kyckling
  • Smör (riktigt – ej margarin)
  • Soyasås
  • Curry
  • Salt
  • Peppar
  • Matlagningsgrädde
  • Ris
  • Majs
  • Broccoli
  • Grönsallad

Gör så här:

  1. Dela och ta bort skinnet på en hel kyckling och dela den i två delar.
  2. Smält smör och blanda i kryddorna. Pensla kyklingen med detta.
  3. Lägg kycklingen på ett galler med en plåt under så att det inte droppar inne i ugnen. In i ugnen på 225° ca 45 min – 1 h (tiden beror på hur stor kycklingen är – ta ut och skär för att se så att den är genomstekt). Pensla då och då med kryddblandningen.
  4. Koka under tiden riset enligt anvisning.
  5. När kycklingen är klar, sila det som droppat på plåten ner i en kastrull till såsen. I med lite smör och en matsked mjöl till en redning och häll sedan i grädden + lite extra soyasås. Koka upp under omrörning.
  6. Servera kycklingen med ris, currysåsen och kokt majs och broccoli + en fräsch sallad till.

veckomatsedel

Stek med klyftpotatis, ugnsgrillade grönsaker och kantarellsås

Stek – vi hade hjort, men även nöt, älg eller annat kött funkar. Ingredienser, 4 portioner:

  • 1 kg kött i hel bit
  • 2 msk smör
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • 4 dl vatten
Gör så här:
  1. Tillsätt smör i en stekgryta. Bryn köttet långsamt på alla sidor, vilket ger en vackrare stekskorpa än en hastig.
  2. Krydda den brynta steken runt om med salt och peppar.
  3. Lägg lagerblad, den skalade och klyftade löken samt morötterna skurna i bitar runt steken.
  4. Späd med ungefär hälften av vattnet. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen ca 2 timmar.
  5. Späd under stekningen med resten av vattnet. Ös steken ett par gånger med skyn.

Klyftpotatis, ingredienser:

  • Potatis i båtar, stavar, skivor eller som du önskar.
  • Olivolja
  • Salt och önskade kryddot

Gör så här:

  1. Skala och dela dina potatisar som du önskar.
  2. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över olivolja, salta och krydda.
  4. Tillred i ugnen på 250° i ca 30 minuter.

Ugnsgrillade grönsaker, ingredienser:

  • aubergine
  • chaminjoner
  • rödlök
  • blomkål
  • olivolja
  • örtsalt

Gör så här:

  • Dela grönsakerna som du önskar.
  • Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över olivolja, salta och krydda.
  • Tillred i ugnen på 250° i ca 30 minuter.

Kantarellsås, ingredienser:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1/2 dl rödvin

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och rödvin.

Hoppas mammas mat kan hjälpa dig lite i middagsplaneringen framöver och själv ser jag fram emot att bli bortskämd med precis detta under veckan. Kram! /A 

P.S. Fler samlade veckomatsedlar från förr hittar du här, samt här på SportHälsa. D.S.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras