P-bröd – recept på god, grov filmjölkslimpa

p-brod_2 - p-bröd

Snabbt, gott, näringsrikt bröd man bara rör ihop gillar vi.

Som P-bröd, inte med P som i ”protein” vilket du kanske tror, utan döpt efter en vän till mina föräldrar. Han (Per-Erik) gav receptet på detta enkla, saftiga filmjölksbröd till min mamma för många många år sen, som nu gått i arv till mig. Inte bara smidigt eftersom det inte behöver jäsa, utan för att du kan ta lite av de mjöl- och frösorter du har hemma till ditt P-bröd. Det enda som verkligen krävs är fil eller naturell yoghurt, annars kanon att variera och att inte behöva köpa hem en massa olika.

Lätt som en plätt och supergott, men observera att det ska vara en bra stund i ugnen om du tänkt äta ditt P-bröd en viss tid.

fil_baka - p-bröd

P-bröd

Ingredienser till 2 formar:

  • 1 1/2 dl vetekli
  • 1 1/2 dl rågmjöl
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetegroddar
  • 2 dl havregryn
  • 4 1/2 dl rågsikt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 1/2  bakpulver
  • 2 1/2 bikarbonat
  • 1 dl sirap (alt. honung)
  • 1 liter filmjölk (alt. naturell yoghurt)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda alla torra ingredienser, rör därefter i filmjölk och sirap. Konsistensen ska vara lös/kladdig.
  3. Fördela i två smorda/formar med bakplåtspapper i.
  4. Grädda i mitten av ugnen i  ca 1-1 ½ timme. Känn med en sticka mot slutet att den är ”torr”, men lite saftig är ok.

p-brod - p-brödp-brod_annajonasson2 - p-bröd

P-bröd passar med dom flesta pålägg. Prova!? /A

Gillar du P-bröd rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.