“Varför tränar du? Och hur?” Min träningsrutin och målsättning

träningsrutin

“Varför tränar du? Och hur?” 

..frågade en följare på Instagram. Om vad jag har för träningsrutin och mål som gör att jag fortsätter lyfta, springa, glida, hoppa, stretcha… dagar-, veckor-, år ut och in. Något kanske du också undrar? Och ja, det är även bra för mig att stanna upp och reflektera ibland. Så lätt att glömma bort sitt syfte och blint rusa fram i samma gamla spår, utan att se var vägen leder. Var man hamnat. Därför tar jag upp saken här i bloggen, med utrymme för en större reflektion.

Jag har alltid gillat variation, något jag tror kommer från min uppväxt. I Jorm var det på olika idrottsaktiviteter vi barn träffades och hade kul ihop. Jag tränade längdskidåkning, pingis, slalom, innebandy, gymnastik, brottning, löpning… i olika perioder. Nästan något varje kväll och såpass blandat att jag aldrig tröttnade. Sen kom några år då träningen mer var ett sätt att förändra kroppen för att den “inte dög” (i mina ögon), men sen hittade jag tillbaka till samma positiva känsla jag började träna med. Och tack vare mer kunskap och erfarenhet har jag hittat en träningsrutin som både ger mig något positivt för stunden, resultat- och hälsa på sikt. En mix av lugnare och hårdare träning som utvecklar mig fysiskt, mentalt, håller mig skadefri och motiverad.

Hörnstenarna för min träning är..

 • ..frihet. Att vara tillräckligt stark och skadefri för att känna mig obegränsad i det jag måste och vill här i livet. Kunna springa, lyfta, röra mig.. och även hänga med i andra människors svängar. Inte minst mina barns.
 • ..kraft och självförtroende. Styrketräningen ger mig det självförtroende och kraften både för att hålla ihop rent fysiskt och mentalt. Och även om jag är nöjd med vad jag klarar idag älskar jag att jobba mot tyngre vikter och nya skills. Har inte bråttom, men vill ju ändå träna, så jag fortsätter utmana mig själv, vilket både bygger mer muskler och självsäkerhet.
 • ..energi. Alla mina träningsformer, men framför allt löpning och crossfit, ger mig en enorm energi inför allt jag gör. Älskar hur löpningen skiftar med årstiderna och i boxen får jag även så mycket från övriga deltagare och coacherna.
 • ..omtanke. Till skillnad mot förr tränar jag inte för att ex. kompensera något jag ätit eller för att jag “inte duger som jag är”, utan för att ta hand om mig. Jag vill hålla för många många år framöver och här är yoga och rörlighetsträning viktiga delar för att hålla mig balanserad, skadefri och slappna av. Men gör även de andra träningsformerna på sina sätt.

Träningsrutin?

Ända sen jag började styrketräna har jag periodiserat min träning i en lätt-, mellantung och tung period. Just nu är jag inne i en tung, vilket jag tycker är superkul. Att lassa på och känna mig sådär ruskigt stark. Konditionsträningen kör jag mer målinriktat när jag har ett lopp inplanerat, annars är den en mer kravlösa del, precis som yogan. Med något intervallpass i veckan, annars som jag känner för.

Ofta fördelar jag veckan på 1-2 egna lugna och tunga styrkepass, 2 crossfitpass, 2 löppass (alt. längdskidor i fjällen eller på gymmets konditionsmaskiner), 1 yogapass och 1 vilodag. En typsik ser ut så här:

 • Måndag: Crossfit
 • Tisdag: Löpning (på lust och känsla, ofta lätt jogg)
 • Onsdag: Tung, lugn styrketräning med basövningar (+ rörlighet mellan seten)
 • Torsdag: Crossfit (där det ingår en längre rörlighetsdel)
 • Fredag: Vila
 • Lördag: Yoga (ibland med några styrkeövningar innan)
 • Söndag: Löpning (intervaller)

Som vanligt är detta bara en vag plan. Skulle det hända något med jobbet, barnen, på semester eller om dagsformen säger något annat, ändrar jag.

träningsrutin

Mål?

Just nu har jag inga träningsmål. Eller jo, att fortsätta ha kul, hålla mig stark, skadefri och bibehålla tillräckligt bra kondition för att njuta av löpningen och underlätta vardagen – MED bonus för utveckling och marginal. Träning är ju inget livsnödvändigt på samma sätt som vardagsmotion du vet, men att ha en “buffert med styrka” känns bra, liksom att hålla mig motiverad av (om än långsamma) framsteg. Träningen är även den stund på dagen jag kopplar bort jobb och annat och går in i min bubbla. En omstart av hjärnan som är viktig för att få ny mental kapacitet och som gör mig glad. Bara DET är ett mål gott nog tycker jag.

Att vara nöjd i sig själv – och med sin träningsrutin

Som jag nämnt är jag väldigt nöjd med min träningsnivå, känner mig stark och har inga skador eller smärtor (mer än träningsvärk ibland). Så har det inte alltid varit, vilket jag försöker påminna mig om när min inre prestationsnisse puschar på. Jag tror på att sträva framåt, men det måste inte alltid vara inom träningen (eller alla träningsformer om du kör fler) – livet är ju så mycket mer. Därför har jag inte bråttom, men kör på mot små triggers som lockar mig. Att klara vissa övningar i crossfitboxen, göra fler chins t.ex. I löpningen har jag inga mål just nu, mer än att kunna njuta av ett kraftfullt steg och yogan är helt prestationsfri. Och ja – jag är helnöjd med detta och med det min kropp ger mig i form av känslor och upplevelser.

stela axlar träningsrutin

Även min trivselform tycker jag mig ha hittat. Som ger mig ovanstående, där jag är frisk, fungerar helt och gillar min kropp rent visuellt. Skulle jag se mig själv med mina ögon från högstadiet hade jag inte sagt samma sak, men det är tur att man kan ändra sig. Lära sig trivas med en frisk kroppsform. Läs gärna det här inlägget, om vikten av kroppsvett och att bli kompis med sin kropp och även i dagens Instagraminlägg berör jag ämnet.

Tror det var svar på alla frågor om min träningsrutin och målsättning. Om inte är du välkommen med fler och berätta gärna varför DU tränar. Eller tänk för dig själv, som sagt bra att reflektera ibland, kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning