FILM: Löpstyrka på stol – 5 övningar för starka knän och rumpa

Löpstyrka – alltid bra, men kanske extra just nu?

Att bygga starka knän, rumpa, lår inför sommaren då många av oss startar upp eller öka mängden löpning. Ja, det ha vi ju snackat om förr, hur mycket enklare det är att sticka ut när det är ljust, du slipper dubbskor och trippla lager kläder, eller hur? Dessutom är löpning en av dom smidigaste träningsformerna på semestern, om du är bortrest. Kräver mest ett par löpskor och är en utmärkt form av sightseeing. Och för dig som gillar lopp drar allt fler igång nu när Coronarestriktionerna släppt, roligt triggande.

Därmed även bra med löpstyrka som sagt. Övningar som gör dig tålig och ger kul spänst i steget. Slippa tråkiga skador, skavanker och begränsningar. Efter alla år i löpskor vet jag vad som funkar för att både få mer spänst i min löpning, få starka knän (primärt efter en period med hopparknä) och hålla mig skadefri. Favoriter jag gärna delar med mig av.

På gymmet i Jorm körde jag några övningar som passar alla, alltså även dig som inte springar, men oavsett syfte vill bygga starka knän, rumpa och lår. Och allt du behöver är en stol, men håll i någon form av vikt om det blir för basic för dig.

Vad? 5 övningar med fokus på underkroppen

Varför?  Syftet är att bygga styra och stabilitet runt dina knän, rumpan, höften och låren. Förmågor du har stor nytta av för skön kraft vid ditt löpsteg, styrka och skadefrihet i det mesta.

Löpstyrka på stol – 5 övningar för starka knän och rumpa

  1. Step-up med knälyft, varannat ben
  2. Reverse leg elevated split squat, ev. + hopp
  3. Pistol squat
  4. Högt enbensutfall, rakt bak / åt sidan
  5. Höftlyft + knä åt sidan i toppen

Hur? Gör 2-4 x 8-12 reps/set och sida, antingen en övning i taget eller alla direkt efter varandra som ett cirkelpass med 30-90 sek vila mellan.

Kram och lycka till! /A

Fler rekommenderade löpstyrkeprogram:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras