Helkroppsprogram – 10 övningar med varannan basstyrka, varannan rörlighet

Basövningar + rörlighetsövningar = kanonkombination.

Här vid ett helkroppsprogram med 10 övningar där varannan ger dig styrketräning med basövningar, varannan ökar din rörlighet. Allt du behöver är en skivstång, men du kan även använda kettlebell, hantlar eller byta ut styrkeövningarna mot det som funkar för dig. Till rörlighetsövningarna räcker det däremot fint med din egen kropp.

Så här tränar jag ofta själv vid mina styrkepass, eftersom det känns skönt att sträcka ut och mjuka upp efter något tungt. Sällan efter något uppstyrt helkroppsprogram, mycket sitter i ryggraden efter alla år, men för dig som vill ha idéer har jag planerat ett upplägg. Och jag tror du förstår vad jag menar med att kombinationen hårt + mjukt ger en behaglig kontrast. Att känna hur förkortade och ”ihoptryckta” muskler sträcks ut efter det tunga. Prova och känn efter!

Program skapat i ExorLive.

Helkroppsprogram – 10 övningar med varannan basstyrka, varannan rörlighet

  • Marklyft + utfall bakåt med diagonal stretch, 4 superset med 8-12 reps/sida
  • Djup knäböj + fyrfota diagonallyft, 3 superset med 8-12 reps/sida
  • Stående rodd + dubbel vinkelposition, 4 superset med 8 v.s. 1 reps
  • Axelpress + triangel med sidostretch, 4 superset med 8 v.s. 1 reps
  • Bänkpress + knäsättande stretch av framsida, 3 superset med 8 v.s. 3 reps/sida

Upplägg: Kör övning 1 ihop med 2 direkt efter varandra o.s.v. Upprepa lika många gånger för varje sida. Du väljer själv vikt, set och repetitioner vid varje övning, se programmet som ett förslag.

Lycka till med din träning! /A

Foto: Pär Olsson

Länge sen jag gick på yoga nu. Har nedgraderat mitt SATS-kort av ekonomiska skäl och eftersom jag bara brukat gå på 1 pass i veckan, så nu ingår inte gruppträning, men rörlighetsträning får jag in ändå. Dels en gång i veckan vid en längre rörlighetsdel i crossfitboxen, men lite varje dag såhär. Skönt och välbehövligt.

Fler rekommenderade helkroppsprogram:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras