Springa intervaller utan klocka – 3 bra varianter och varför

intervaller utan klocka

Du gillar FART med stöd av intervaller, men har glömt klockan hemma?

Kanske medvetet? För att skippa prestationsträning på semestern? Men inga problem om du vill springa intervaller utan klocka. Jag har klarat mig utan i säkert två år nu, till en början eftersom jag var i en svacka rent mentalt och ville minimera onödig press på mig själv. Sen har det blivit en vana att både mysjogga och springa intervaller utan klocka. Visst, jag har en app (UltraTimer) som hjälper mig hålla tiden ibland, men mest springer jag på känsla, vilket kan bli tufft och utvecklande ändå.

springa intervaller utan klocka

Här listar jag tre slags löpintervaller utan klocka som ökar din kondition och motivation genom variation:

Springa intervaller utan klocka – 3 bra varianter och varför

1. BACKINTERVALLER

⚡︎ Hur? Märk upp start och mål på en backe och spurta uppför, vila några sek på toppen eller under lätt jogging/gång nerför. Upprepa 5-20 ggr.

⚡︎ Varför? Snabb pulsökning med mix av löpstyrka och puls, mer skonsam för knän och andra leder än utförslöpning och mäktig powerkänsla av på toppen.

2. FARTLEK

⚡︎ Hur? Passa på att gasa i samband med varje ny våg av energi och ta det lugnare i övrigt. Kanske en backe lockar att explodera uppför? Eller en sista spurt när hemmet närmar sig? Kropp och lust styr istället för tid eller distans.

⚡︎ Varför? Kul ock kravlöst, men ändå utvecklande på kroppens villkor. Bästa upplägget om du vill låta kroppen styra. Energin brukar ju ofta komma och gå under en löprunda. 

3. LYKTSTOLPSINTERVALLER

⚡︎ Hur? Mellan närmaste lyktstolparna du ser – eller varannan – springer du ditt snabbaste, för att sen gå raskt eller småjogga tills nästa rusch.

⚡︎ Varför? Smart sätt att kombinera distanslöpning och skoja till din löpning längs vägen. Med siktet på stolparna och räkning glömmer du (typ) bort att det är jobbigt.

springa intervaller utan klocka

Tillbaka i stan valde jag nr 1, backintervaller igår. På Gotland där vi hyrde hus fanns det inte en enda liten kulle i närheten vad jag kunde hitta, så det var kul. Härligt och tufft på samma gång att explodera i kraft uppför x 12 backintervaller, med lätt jogg nerför. Springa intervaller utan klocka ger ännu en dimension till löpningen tycker jag, mer frihet..  /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning