Att gå ut och plocka sitt egna ”gröna guld” – höjden av lyx!?
Tillhör varken min vardag här i Stockholm eller över lag, men i Jorm. Där kan vi göra mycket gott av grönkål, för mamma har sina odlingar som du ser överlever trots minusgrader och snö. Och även om jag inte har något trädgårdsland här i stan finns ofta grönkål till ok pris att hitta.
Kål är inget nytt, men blev extra trendigt för ett par år sen tack vare hälsovågen. Speciellt passande kring juletid tycker jag, men gott av grönkål kan du ju laga året om. Perfekt med grönsaker som passar till mycket och har lång hållbarhet. Några förslag får du här.
Galet gott av grönkål – 8 recept
Enkla grönkålsplättar
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 200 g grönkål
- 150 g fetaost
- 4 ägg
- 3 msk fiberhusk
- 1 msk kokosolja eller annat stekfett
- Salt & peppar
Gör så här:
- Skär bort mittnerven på grönkålen och hacka bladen.
- Lägg grönkålen i en bunke tillsammans med uppvispade ägg, fiberhusk, smulad fetaost, salt och peppar efter smak.
- Mixa med stavmixer om du vill ha släta plättar (jag behöll den med bitar för krisp och tuggmotstånd).
- Låt svälla 5-10 minuter.
- Stek på medelvärme till en fin stekyta.
- Servera till frukosten/brunchen, eller lunch ihop med ex. grillad kyckling, räkor, lax? Eller ät som dom är.
Grädd- och parmesanstuvad grönkål
Ingredienser:
- 1 förpackning / bukett grönkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl grädde
- 1 dl riven permasanost
- 2 msk olivolja
Gör så här:
-
- Fräs strimlad grönkål med pressad vitlök i olivolja.
- Häll över grädde och i med riven parmasan. Klart!
Matig grönkålssoppa med lax
Ingredienser:
- 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
- 1 gul lök
- 2 msk smör eller olivolja
- 2 msk vetemjöl
- 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
- 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
- 2 dl grädde
- en bit varmrökt lax
- kokta ägg
Gör så här:
- Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och skär i bitar.
- Hacka lök och stek i smöret.
- Tillsätt grönkål och fräs en stund.
- Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
- Tillsätt mjölet och rör ut.
- Koka under lock i ca 20 minuter.
- Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
- Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa (vilket jag hoppade över).
- Tillsätt lax och värm om du vill.
- Servera gärna med ett gott bröd.
Gudomliga grönkålschips
- Grönkål (fyll en hel bakplåt)
- Olivolja
- Flingsalt
- Om du önskar – valfri krydda, som curry, vitlök, cayennepeppar, paprikapulver
Gör så här:
- Skölj din grönkål. Torka av med en handduk och låt torka ordentligt! Detta är viktigt, så gör gärna detta steget sedan tidigare.
- När grönkålen torkat ordentligt kan du värma ugnen till 150 grader.
- Lägg grönkålen på en plåt. Dela stora blad till mindre så alla blad är ungefär lika stora.
- Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt (eller andra valfria kryddor).
- Rosta grönkålen mitt i ugnen för ca 15 min så att de blir krispiga, knapriga och har lite färg (var noga så att de inte bränns dock, för tiden varierar lite beroende på ugnen du använder).
Proteinrik grönkålspaj med fetaost
Ingredienser:
- 100 g keso naturell
- 2,5 dl dinkelmjöl (alt annan mjölsort)
- 400 g grönkål
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ca 10 marinerade soltorkade tomater
- ca 20 svarta oliver
- 200 g fetaost (valfri fetthalt)
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
Gör så här:
- Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
- Tina grönkålen och kläm ur vattnet (om fryst). Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
- Strimla tomaterna.
- Fördela grönkålen på pajdegen, lägg på tomaterna och oliverna samt smula över fetaosten.
- Vispa ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
Varm grönkål- och rödbetssallad
Ingredienser:
- Grönkål
- Rödbetor
- Rödlök
- Fetaost
- Olivolja
- Flingsalt/örtsalt
Gör så här:
- Stek hackad grönkål så att den blir mjuk i en stekpanna alt. tillsammans med övrigt på en plåt i ugnen.
- Dela rödbetor i lagom storlek, lägg på en plåt med skivad rödlök och smulad fetost. Blanda med olivolja/kokosolja och salta.
- In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.
Grönkålssoppa med ägghalvor
Ingredienser, 4 portioner:
- 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
- 1 gul lök
- 2 msk smör eller olivolja
- 2 msk vetemjöl
- 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
- 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
- 2 dl grädde
- kokta ägg
Gör så här:
- Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och skär i bitar.
- Hacka lök och stek i smöret.
- Tillsätt grönkål och fräs en stund.
- Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
- Tillsätt mjölet och rör ut.
- Koka under lock i ca 20 minuter.
- Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
- Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa.
- Tillsätt ägghalvor om du vill.
Grön powersmoothie
Ingredienser, 1 portion:
- 1 st fryst banan
- 1 näve grönkål
- 1 st avokado
- 4 dl havremjölk
- 1 msk honung
Gör så här:
- Gröp ur en hel avokado och lägg i en mixer.
- Häll på havremjölken.
- Tillsätt banan, grönkål och honung.
- Mixa till önskad konsistens.
- Häll upp i en mugg eller skål. Drick och njut!
Grönkål är också gott som det är i en sallad med olika tillbehör. En kanske otippad favorit hos mig är med lingonsylt och blodpudding. Det blir det idag.
Hoppas du hittar något gott med grönkål att testa, kram! /A