Helg och melodifestivalmys?
Gott och sunt snacks är visserligen uppskattat varje dag, men nu är det ju lördag och premiär för årets Melodifestival. Och jag tänker att du som läser SportHälsa gärna bullar upp med recept på godsaker som både är enkla, goda och ger kroppen något mer än annat godis? Det ena utesluter inte det andra och vad som är ”hälsosamt” beror på ditt behov, men här hittar du iallafall några av mina favoriter på det många förknippar med sunt snacks. 10 smarrigheter för olika smaker.
Smarrigt sunt snacks – 10 enkla godisrecept utan socker
Chokladpopcorn – perfekta mix av sött och salt
Ingredienser:
- Popcorn
- Choklad
- Salt
- Ev. olja till egenpoppning och smör till smaksättning
Gör så här:
- Poppa popcorn och salta efter smak. Sprid ut dom ett bakplåtspapper.
- Smält choklad över vattenbad eller i micron.
- Ringla över dina popcorn, ställ sen att stelna, gärna svalt.
- Ät och njut!
Sockerfri gräddglass med nötkräm
Ingredienser:
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk osötad kondenserad mjölk (ca 397 g)
- 0,5 dl nötkräm (ex. Proteinella Hazelnut and Cocoa Spread eller liknande)
Gör så här:
- Vispa grädden till fluffig konsistens.
- Tillsätt osötad kondenserad mjölk och vispa lite till, därefter även Proteinella.
- Häll upp glassmeten i en form som rymmer minst 1,5 liter, ex. en brödform eller ett begagnat glasspaket.
- Plasta in glassen och ställ i frysen i minst 4–6 timmar innan servera.
- Låt stå framme en stund innan det är dags att äta.
Jordnötsdadlar
Ingredienser:
- dadlar, urkärnade
- jordnötssmör
Gör så här:
- Dela dadlarna.
- Bred på en klick jordnötssmör.
- Ställ i frysen en stund. Plocka fram, ät och njut!
Frysta fruktspett med choklad
Ingredienser:
- Spett
- Frukt och bär, t.ex. vattenmelon, ananas, jordgubbar, hallon, banan eller vad du gillar och har hemma
- Choklad av valfri sort
- Topping, t.ex. hackade nötter, kokos, strössel
Gör så här:
- Dela frukten i valfritt stora bitar. Ett tips är också att använda små pepparkaksformar för extra snygga spett.
- Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
- Varva olika bär och frukter efter smak. Ringa över choklad och strö på topping.
- Lägg på ett bakplåstpappar och ställ in i frysen tills chokladen stelnat eller du ska äta dom.
Frasiga ostchips
Ingredienser:
- Varfri hårdost, gärna en smakrik sort som ex. Västerbotten eller parmesan.
Gör så här:
- Hyvla eller skär osten i tjocka skivor
- Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen på 225° ett par minuter tills de fått fin färg.
- Servera som dom är eller tillsammans med ex. marmelad och kex, vindruvor eller bitar av melon. Mums!
Sockerfri muggkaka på 1 minut
Ingredienser 1 stor kopp eller 2 små:
- 3 msk kakao
- 2 msk hackad mörk choklad
- 3 msk mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
- 3 msk sötströ (alt. valfri sötning)
- 3 msk smält smör (alt. kokosfett)
- 2 msk grädde
- 1 ägg
- 0,5 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Smält smöret och rör ner ihop med ägget i övriga ingredienser
- Häll upp smeten i en stor eller två små muggar.
- Micra på full effekt i 30-60 sekunder. O.B.S. Det går fort och mitten får ju gärna vara krämig!
- Servera med valfria tillbehör, t.ex. vispad grädde, glass, bär..
Enkel äppelpaj med knäckigt nöttäcke
Ingredienser 2 portioner:
- 1 äpple
- ½ tsk kanel
- 2 msk smör
- 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
- 0,5 dl havregryn
- 0,5 dl honung eller fiber syrup (jag använde en från Nicks)
- ev. en nypa flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och smält smöret i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får smör till pajen.
- Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
- Rör ihop havregryn, hackade nötter, honung/fiber syrup och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
- In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
- Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller lättvispad grädde.
Chocolate Peanut Butter Cup Candy
Ingredienser:
- 0,5 dl jordnötssmör
- 2 msk kokosolja
- 150 g chocklad (ev. sockerfri)
Gör så här:
- Smält kokosolja tillsammans med chokladen över vattenbad.
- Klicka i jordnötssmör i formar.
- Täck med choklad/kokosoljesmet.
- Ställ i frysen så att kakorna stelnar.
Ostkaka med keso – gott och naturligt proteinrikt
Ingredienser:
- 250 g keso
- 1/4 dl sötmandlar
- 2 ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 4 dl hallon
- 1 dl vispgrädde alt. lättkesella med vaniljpulver (+ Stevia om man önskar)
Gör så här:
1. Låt keson rinna av i en sil.
2. Finhacka mandlarna.
3. Vispa äggen och blanda med keso, matlagningsgrädde och mandel.
5. Häll smeten i en ugnssäker smord form.
6. In i ugnen på 175° i cirka 35 minuter eller tills kakan fått färg.
7. Servera med hallon och en klick vispad grädde eller kesella med vaniljpulver.
Proteinchokladbollar
Ingredienser:
- 2 dl proteinpulver med chokladsmak)
- 2 tsk smält kokosolja
- 1 msk kaffe
- vatten tills du får ihop en smet som går att göra bollar av (de stelnar även till mer i kylen sen)
- ev. 1 msk kakao för mer chokladsmak
- kokoschips, riven kokos, kakao eller hackade nötter att rulla i
Gör så här:
- Smält kokosoljan.
- Blanda alla ingredienser och tillsätt lite lite vatten i taget tills du fått ihop en smet.
- Forma till önskad storlek på bollarna och rulla i kokoschips, vanlig kokos, hackade nötter eller kakao.
- Ställ i kylen tills du ska äta eller frys in och ta fram efter sug.
Blåbärspaj med kokosolja
Ingredienser:
- 0,5 liter färska blåbär
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1,5 dl riven kokos
- 1 msk oskalade sesamfrön
- 1 tsk kardemumma (kan uteslutas
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 2 msk kokosolja
- 2 msk Stevia strö/björksocker (om man vill ha pajen lite sötare)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör ihop alla ingredienser utom blåbären.
- Häll ut blåbären i en form och fördela smuldegen över.
- Grädda i ca 30 min och servera din bärpaj med grädde eller vanlijsåsen nedan.
Hoppas du hittar något gott, sunt snack! /A