10 enkla och goda mellanmål med protein

kanelpowerbollar

Proteinhypen verkar vara här för att stanna!?

Att få i sig tillräckligt med byggstenar har visseligen alltid varit aktuellt, men goda mellanmål med protein är inte svårt att hitta. Du har säkert lagt märke till alla nya produkter som poppar upp i butikerna, men hur mycket protein behöver vi egentligen? Som med allt – det är induviduellt beroende på dig och hur du lever.

Hur mycket protein behöver du?

Rekommendationerna för en ”normalaktiv” person i energibalans (d.v.s. en person som varken går upp eller ner i vikt) är 0.8-1 g/kg kroppsvikt. Där behövs absolut inget extra proteintillskott, varken i form av proteinrik mat eller kosttillskott. Äter du allsidigt räcker det.

kanelpowerbollar

För dig som tränar behövs mer ju hårdare pass och ju längre tid din träning pågår. Samtidigt stimulerar all träning proteinsyntesen och ju tyngre, desto högre stimulering och via s.k. superkompensation kan kroppen både återhämta sig, samt även öka omsättningen. Rekommenderade intag av protein för idrottare varierar mycket, det är t.ex. stor skillnad mellan en elitspelare i golf och dig som tävlar i crossfit, men ligger i regel runt 1.5-2 g/kg kroppsvikt.

Fakta från traningslara.se

En annan aspekt på det hela är att många väljer att äta mycket protein för att få ett jämnare blodsocker och hålla sig mätta en längre tid. Mer protein och fett i maten sänker måltidens GI-värde och ger dessutom godare smak tycker jag personligen. Här är några förslag på goda mellanmål med protein jag själv brukar äta.

mellanmål med protein

10 enkla och goda mellanmål med protein

  1. Kött (eller proteinkällan från annan överbliven middagsmat, t.ex. en biff, en bit lax eller lite kycklingfilé). Salt och gott!
  2. Vaniljkvarg + frusna bär och gärna en nypa vaniljpulver som mixas. Blir som glass.
  3. Ostkaka, mest gjord av keso, mandel och ägg.
  4. Proteinbollar – bra fett, hög proteinhalt, GODA. Går att ha färdiga i frysen.
  5. Ägg – kanske det mest optimala, proteinrika mellanmål som finns, perfekt paketerade för att ta med. Går även snabbt att steka eller micra till omelett.
  6. Proteinkräm av valfritt proteinpulver som rörs ut i en skvätt vatten till tjock kräm, plus goda smakhöjare som kokosolja, nötsmör och kaffe.
  7. Grekisk yoghurt/kvarg med vaniljpulver, bär, nötter, linfrö och pumpakärnor. Alltid lika simpelt delikat!
  8. Mumsiga mackor med ost och ägg eller ost och rökt fisk. En c-vitaminrik apelsin till för extra lyxmellis.
  9. Tonfisk med lingonsylt (äppelmos funkar också bra), broccoli och pumpakärnor. Udda kanske, men förvånansvärt gott.
  10. Kesella (alt. keso/turkisk yoghurt) med gojibär och linfrön, mandlar och kokt ägg. Bra och mättande to-go-mellis!

Har du fler förslag på goda mellanmål att lägga till? Jag (och övriga läsare) tar tacksamt emot, kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.