3 korta löpintervaller som tar dig långt

korta löpintervaller

Svårt att hitta tid eller lust till långpass? 

Spring korta löpintervaller. Visst finns fördelar med långt och lugnt, att pringa backar, tusingar eller annat där hjärtat får jobba under en längre tid, men nog är det kul att dra på av full kraft? Här hittar du några fler fördelar.

5 fördelar med korta löpintervaller

  • Snabbt och effektivt
  • Passar alla – både dig som nybörjare, då arbetstiden inte är så lång, som dig som vill öka din prestation
  • Du tränar på att få snabb återhämtning, eller åtminstone på att starta en ny intervall när du redan har hög puls
  • Din övriga löpningkommer kännas lättare efter intervallerna, även i högre tempo
  • Du lär kroppen springa i flera olika farter, både strax under och strax över din mjölksyratröskel

Delar av info från Runacademy

Med några goda skäl i ryggraden hittar du 3 av mina favoritupplägg på korta löpintervaller nedan, passande att lägga in under din löprunda eller i samband med ett styrkepass? Värm upp på något sätt, t.ex. med minst 10 minuters jogg innan och avsluta med minst 10 minuters lugn jogg där du kan njuta av lättheten i jämförelse med intervallerna.

3 korta löpintervaller som gör dig explosiv och snabb

1. TABATAINTERVALLER / 8 x 20 SEK

20 sekunders spurt på din maximala kapacitet följs av 10 sekunders gå/joggvila x 8. Vid tabataintervaller är det en tabataapp som styr (finns gratis att ladda ner eller programmera din egen klocka), så du behöver ”bara” lägga allt krut på att köra.

2. PYRAMID

Spring ditt snabbaste under 30-45-60-90-120-90-60-45-30 sekunder och mellan varje intervall går/småjoggar du 15-25-30-45-60-45-30-25. Du trappar alltså först upp- och sen ner tiden både för ruscherna och vilan, halva tiden vila mot varje intervalls längd. En mentalt underhållande och ”lätt” typ av intervall då de tuffa ruscherna blir kortare och kortare mot sluten. Vilan också för den delen, men ofta fokuserar vi på det som är jobbigt när vi är trötta.

3. 10 x 15 SEK

Ruscha 15 sekunder x 10 med 5 sekunders stå- eller gåvila mellan. Kul och väldigt korta intervaller där du inte behöver hålla igen och orkar maxa, utan tid att vela.

Har du några andra förslag på korta löpintervaller att tipsa mig och övriga läsare om? Skriv gärna i kommentarsfältet, kram! /A

P.S. Föredrar du tyngre eller längre- framför korta intervaller? Spana in dom här uppläggen. D.S.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning