Köpt som hemgjord glass – typiskt vårtecken!
Med maj månad känns sommaren vips nära och egen proteinglass ännu mer passande. Året runt egentligen, men jag är förmodligen inte ensam om att suget efter svalka är större den varmare årstiden? Och som du säkert lagt märke till kommer allt fler proteinrika glassar ut på marknaden, vilket både är enkelt och betydligt billigare att göra själv
Därför har jag samlat ihop hela 10 recept på mumsig hemgjord proteinglass för olika smaker att testa framöver. Hoppas du hittar något du gillar!
Gör din egen proteinglass – 8 recept för olika smaker
Chocolate Peanut Banana Icecream Dream
Ingredienser:
- 1 frusen banan (tina lite för att lättare kunna mixa)
- 1 skopa proteinpulver med chokladsmak eller 1 burk kvarg med choklad/hasselnötsmak
- 2 tsk Raw Kakao
- 2 msk chiafrön
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk jordnötssmör
Gör så här: Mixa och ät genast toppad med ex. kakaonibs, kokoschips, hackade nötter, frukt eller bär.
Krämig, proteinrik jordgubbsglass
Ingredienser, 6 portioner:
- 500 g jordgubbar
- 4 ägg, delade i gulor och vitor
- 1 + 1 dl sötströ / sukrin etc.
- 4 dl vispgrädde (alt vaniljkvarg eller keso)
Smaksättning och garnering:
- jordgubbar (alt. valfria bär, nutella, choklad, nötter etc).
Gör så här:
- Mixa jordgubbarna till grova bitar.
- Vispa äggvitor med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sedan 1 dl sötströ och fortsätt vispa lite till.
- I en annan skål – vispa ihop äggulor och 1 dl sötströ.
- I ytterligare en skål – vispa grädden.
- Vänd ner jordgubbarna i äggulesmeten, sen den vispade grädden och slutligen äggvitorna.
- Häll smeten i en form som på ca 20×30 cm. Täck med plastfolie och frys i 3–4 timmar.
- Garnera med extra bär och låt gärna glassen stå och tina i minst 20 minuter innan den serveras.
Nutiåttan Chocolate Hazel Nice Cream
Ingredienser, ca 4 glassar:
- 2 dl rostade hasselnötter utan skal
- 2 dl kokosgrädde
- 1 dl proteinpulver med chokladsmak
- 0,5 dl Sukrin (alt. annan sötning)
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk kakao
Ingredienser topping:
- 80 g sockerfri choklad
- kokos, hackade nötter, frystorkade bär eller annat du gillar
Gör så här:
- Blötlägg hasselnötterna minst 6 timmar.
- Häll av, skölj och låt dem rinna av.
- Mixa nötterna i en matberedare eller blender.
- Tillsätta kokosgrädde, Sukrin, proteinpulver, vaniljpulver och kakao.
- Mixa till en slät kräm.
- Häll upp i 4 formar och frys i minst 6 timmar.
- Ta upp, tina så att de går att få ur formarna.
- Pensla med smält choklad och strö valfri topping över.
Proteinrik Cookie Dough glass utan socker
Ingredienser vaniljglass, ca 2 portioner:
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vaniljproteinpulver (kan uteslutas)
- 4 msk sötströ eller socker/annat sötningsmedel
- 0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Vispa äggulorna tillsammans med sötningsmedlet till en pösig konsistens.
- Vispa även grädden fluffig och tillsätt vaniljpulver.
- Rör ner grädden och proteinpulver bland äggen och smaka av om du vill ha smeten sötare?
- Har du en glassmaskin – använd den. Annars häll smeten i en form och ställ i frysen tills det är dags att tillsätta kakdegsbollarna.
Ingredienser kakdegsbollar:
- 50 g smör
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl vaniljproteinpulver
- 0,5 dl sötströ eller annan sötning
- 1 krm vaniljpulver
- 0,5 grovhackad mörk choklad
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt smör och knåda ihop till en formbar massa.
- Hacka och blanda i chokladen.
- Forma till bollar som du vänder ner i glassen.
- Frys ytterligare tills glassen är i önskad konsistens och det är dags att servera.
Proteinglass med bär
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 2 dl vispgrädde (alt. kokosgrädde)
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl vaniljproteinpulver
- 1 äggula
- 150 g frysta bär av valfri sort
- 1,5 msk sötströ (alt. annat sötningsmedel)
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här
- Vispa grädden fast och fluffig.
- Vispa även crème fraichen och blanda sen ner den i grädden.
- Tillsätt äggulan, vaniljproteinpulver, sötströ, vaniljpulver och dom frysta blåbären.
- Fortsätt vispa tills blåbären har fått önskad konsistens.
- Häll upp i glassformar och ställ in i frysen minst 2 timmar.
Sockerfri proteinglass med nötkräm
Ingredienser:
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk osötad kondenserad mjölk (ca 397 g)
- 0,5 dl nötkräm (ex. Proteinella Hazelnut and Cocoa Spread eller liknande)
Gör så här:
- Vispa grädden till fluffig konsistens.
- Tillsätt osötad kondenserad mjölk och vispa lite till, därefter även Proteinella.
- Häll upp glassmeten i en form som rymmer minst 1,5 liter, ex. en brödform eller ett begagnat glasspaket.
- Plasta in glassen och ställ i frysen i minst 4–6 timmar innan servera.
- Låt stå framme en stund innan det är dags att äta.
Protein- och vitaminrik mellanmålsglass
Ingredienser:
- 1-2 dl frysta bär
- 1 banan (gärna fryst i bitar)
- 2 dl vaniljkvarg
- 1 msk chiafrön
- 2 tsk mandelsmör
- Nötter och annat gott till topping
Gör så här: Mixa alla ingredienser och och ät omedelbart!
Mangomania – kvargglass med mangosmak
Ingredienser:
- Fryst mango i bitar (alt. annan fryst frukt / bär)
- Vaniljkvarg (alt. tjock vaniljyoghurt)
- Ev. en nypa vaniljpulver, Proteinutella eller annat du gillar
Gör så här:
- Mixa ingredienserna.
- Klicka ner i glassformer och ställ i frysen tills det är dags att äta, åtminstone en timme eller två.
- Ta fram en stund innan du ska äta eller tina formen under varmt, rinnande vatten.