Härliga höstmat!! 10 recept med säsongens råvaror

köttgryta

Känn doften av en gryta som stått och puttrat halva dagen.

Tills den blivit sådär mör, mustig och smakrik mmm… riktig höstmat i min värld! I alla fall har det varit riktigt ”grytväder” här i Stockholm sen jag kom hem. I skrivande stund rätt varmt och soligt, men förra veckan – regn och blåst, så en värmande gryta skulle inte sitta fel. Och suget efter passande höstmat kommer knappast minska framöver.

Här har jag samlat 10 recept på typisk höstmat (enligt mig), allt från soppa, gryta, plättar och läckra efterrätter med säsongens svamp, grönsaker, frukt och bär.

Härliga höstmat!! 10 recept med säsongens råvaror

Mustig köttgryta med kantareller

Ingredienser, ca 6 portioner:

  • 1 kg köttbitar (ex. nöt eller älgkött. Vegetariska alternativ: bönor, tofu, quorn, sojaprodukter eller vad du önskar)
  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 5 dl grädde (alt. vegansk produkt som kokosmjölk)
  • 3 msk sojasås
  • salt, peppar och valfria kryddor
  • kantareller
  • 2 msk smör eller olja

Gör så här:

  1. Bryn kantareller och kött, gärna i en järngryta.
  2. Salta, peppra och krydda efter smak.
  3. Häll på vatten, buljongtärning och sojasås.
  4. Låt puttra under lock i minst 30 minuter, gärna flera timmar.
  5. Mot slutet – häll på grädden. Låt koka ihop.
  6. Servera exempelvis med potatis (jag gjorde klyftpotatis i ugn), ris, bulgur eller liknande samt grönsaker du gillar.

höstmat

Vegokebab med lingon

Ingredienser:

  • 1 paket vegokebab / pulled beans eller liknande
  • 1 lök
  • 1 msk sojasås
  • 1 dl grädde
  • salt och peppar
  • lingonsylt
  • grönsallad
  • pitabröd

Gör så här:

  1. Stek hackad lök och vegokebab i olja.
  2. Salta, peppra och häll i sojasås och grädde.
  3. Låt småputtra medan du gräddar pitabrödet en stund i ugnen.
  4. Servera i brödet med sallad och lingonsylt.

paj med fetaost

Spenatpaj med fetaost

Ingredienser:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 400 g spenat
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ rödlök
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 200 g fetaost (valfri fetthalt)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Tips! Gott i är även soltorkade tomater och oliver

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tina spenat och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla rödlöken.
  5. Fördela spenaten på pajdegen, smula över fetaosten och lägg på rödlök.
  6. Vispa ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
recept med kantareller

Torsk med knaperstekt bacon och kantareller

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 800 g torsk (2 st fiskblock)
  • 1/2 baket bakon
  • 200 g kantareller
  • 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
  • ca 3 msk färskpressad cironsaft
  • 1 dl vitt vin eller vatten
  • smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
  3. Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
  4. Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
  5. Strö över bacon och kantareller. Klar att servera!

kalpudding_nara höstmat

Kålpudding

Ingredienser, ca 4 port:

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 800 g köttfärs
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°, strimla kålhuvudet och hacka löken.
  2. Bryn kål och lök i smör så att det blir mjukt och får fin färg.
  3. Stek köttfärsen i en annan panna. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva ingredienserna i en ugnssäker form.
  5. Pressa ihop puddingen lite och häll på 2 dl grädde.
  6. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Servera gärna med rårörda lingon.
höstmat

Kantarellsoppa

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 300 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st shalottenlökar
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt (smaka av)
  • 2 krm vitpeppar (smaka av)
  • 3 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  2. Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
  3. Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
  4. Strö över mjölet och rör om.
  5. Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
  6. Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
  7. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
  8. Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller.

Goda grönkålsplättar

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 200 g grönkål
  • 150 g fetaost
  • 4 ägg
  • 3 msk fiberhusk
  • 1 msk kokosolja eller annat stekfett
  • Salt & peppar

Gör så här:

  1. Skär bort mittnerven på grönkålen och hacka bladen.
  2. Lägg grönkålen i en bunke tillsammans med uppvispade ägg, fiberhusk, smulad fetaost, salt och peppar efter smak.
  3. Mixa med stavmixer om du vill ha släta plättar (jag behöll den med bitar för krisp och tuggmotstånd).
  4. Låt svälla 5-10 minuter.
  5. Stek på medelvärme till en fin stekyta.
  6. Servera till frukosten/brunchen, eller lunch ihop med ex. grillad kyckling, räkor, lax? Eller ät som dom är.

Blåbärspaj med kokossocker

Ingredienser:

  • 250 g färska eller frysta blåbär
  • 2 msk kokossocker (alt sötströ, socker eller annan sötning)
  • 75 g smör
  • 100 g kokosflingor
  • 1 dl havregryn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda sötningsmedel, kokos och havregryn i en bunke.
  3. Finfördela smöret i blandnigen till en smulig deg och fördela över bären.
  4. Grädda ca 20 min och servera med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

morotscupcakes

Morotscupcakes med citronfrosting

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ / kokossocker / annan sötning
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl Sukrin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

höstmat

Enkel sockerfri äppelsmulpaj

Ingredienser 2-4 portioner:

  • 2-3 st äpplen
  • 3 dl vetemjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1/2 dl sötströ
  • 100 g smör
  • ½ tsk kanel / kardemumma

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena smalt. Fördela i en smord ugnsfast form.
  3. Blanda och strö över sötströ och kanel.
  4. Knåda ihop smör, mjöl och sötströ till en smulig massa.
  5. Fördela över äpplena och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
  6. Servera med vaniljsås, lättvispad grädde, glass eller vad du önskar.

Bon apetit! /A

Gillar du höstmat kanske även dessa recept kan passa?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.