Bygg rygg!? Ryggpass med 6 övningar för din in- och baksida

ryggpass

Att träna det du INTE ser i spegeln – ofta en bra idé!

Det finns många fördelar som jag går in på nedan, därför tar jag med dig på ännu ett av ryggpass, denna gång rakt av och helt ofiltrerat från hur jag körde i lördags. Förklarar mer i filmen och texten, men fokus är alltså på överkroppens in- och baksida,  rygg, axlar (främst inre delar och baksida), core och triceps.

Varför träna ryggen?

1. Ryggen kan liknas vid kroppens stöttepelare, som även påverkar in- och framsidan. Med en mer vältränad rygg får du bättre hållning. Magmusklerna och ryggmusklerna bidrar tillsammans till en upprät, snygg hållning och rak rygg.

2. En stark rygg reducerar skaderisken, såväl i vardagen som inom annan träning. Ett varierat och mångsidigt träningsprogram för ryggen i kombination med god teknik kan leda till en starkare och friskare rygg.

3. Förenkla din vardag. Har du ett stillasittande arbete är det extra viktigt att styrketräna ryggen, men även som frisör, förskolelärare med mera. Detta gäller såklart även inför privatlivet, där du har stor nytta av en stark rygg och smärta och värk i ryggen kan motverkas med träning.

4. Skona skelettet. Genom att du ökar muskelmassan i ryggen blir belastningen inte lika stor på ditt skelett.

5. Prehab och rehab. Minska belastningen på ryggen eller redan uppkomna ryggsmärtor på grund av överansträngda muskler, genom att träna upp de stabiliserande inre bålmusklerna.

Några goda skäl att ha med dig i ryggdraden inför själva träningen. Och får du inte upp filmen i bloggen hittar du den här på Instagram.

Bygg rygg!

Ryggpass med 6 övningar för din in- och baksida

1. Uppvärmning av axlar: rotation utåt

Fokus: in- och baksida axlar

2. Pull-ups (med/utan vikt och hjälpmedel)

Fokus: lats/hela ryggen

3. Omvända flyes

Fokus: baksida axlar

4. Hög rodd

Fokus: rygg, baksida axlar

5. Botten upp KB-press

Fokus: axlar, greppstyrka, core

6. Smala armhävningar

Fokus: triceps, core

Hur?

Kör ex. 3-4 set med 6-10 reps per övning och sida. Dom som passar – i superset (direkt efter varandra innan vila).  Bonus: skön rörlighet mellan allt.

Varför?

För juste hållning, skadefrihet, kul variation, kraft för dagen och framöver..

ryggpass

..för dig kanske? Sno och personifiera gärna, kram! /A

Fler rekommenderade ryggpass:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.