Vanligt tjafs på din semester? Och 8 förslag på lösningar

ÄNTLIGEN mer tid dina nära..  eller?

Är det inte lustigt? Många av oss jobbar hårt för vår semester och att vara lediga några veckor under sommaren med dom vi älskar, men så kan det plötsligt bli för mycket av det goda. Något du känner igen?

Det kan vara påfrestande att plötsligt leva 24 timmar om dygnet ihop med människor som har olika vanor och viljor – hur mycket du än tycker om alla. Det spelar ingen roll vad ni gör eller vilket väder det är, tjafs blir det ofta ändå efter en tid. Tonåringar som vägrar släppa sina mobiler (vuxna med för den delen), småbarn med överskottsenergi som tas ut på varandra, äldre generationen som muttrar över vem som gör/inte gör vad och hur det ”borde vara”…

Samtidigt finns inte lika många tider att passa, mer lugn som gör en tålig och större möjlighet att reda ut problemen. Här är några vanliga konflikter du förmodligen känner igen och mina förslag på lösning. Visst får vi räkna med att krocka ibland, det ingår, men för att få en så härlig semester som möjligt ihop.

Vanligt tjafs under på semester? Och mina 8 lösningar

1. Alla tycker olika och luften vibrerar av irritation

Lösning: Acceptera varandras olikheter och PRATA UT! Vi är olika och kan inte ändra på varandra, men visa respekt och försöka förstå varandra. Låt alla vara med och bestämma/göra sin röst hörd, både när det kommer till mat, utflykter och annat. Med flera lediga dagar ihop kan alla få vara med och tycka till och viktigast av allt – sopa inte in irritationen under en matta, utan prata ut om era känslor! Även om de krockar är det lättare att förhålla sig till varandra med medvetenhet om vad alla tycker.

2. Du blir rastlös av att ”bara vara” – eller känner dig stressad av någon annans rastlöshet

Lösning: Coola ner. Alla har som sagt olika behov. Vissa vill att det händer något hela tiden, andra gillar att ”bara vara”. Försök hitta en kompromiss och om någon sätter sig på tvären – låt hen va! Det finns ingen regel om att alla måste göra allt tillsammans hela tiden, bara för att ni är lediga ihop.

3. Du saknar gemensamma äventyr – men ORKAR inte packa och planera åt alla andra

Lösning: Släpp perfektion och hitta på saker ändå. Det behöver inte vara så stora projekt om du har småbarn eller behöver lugn efter en hektisk vår. Ett besök till närliggande sevärdheter eller bara en promenad in i skogen kan ge spänning i tillvaron.  Ofta är det innan ni kommit iväg som är besvärligt, därav kan vissa (speciellt halvstora barn) sätta sig på tvären, men minnet av det ni gjort gör alltid projektet värt. Försök ha tålamod under proceduren innan ni är iväg.

4. Dagarna förvandlar till ett matlagningsmarathon när alla är hemma hela dagarna

Lösning: Hjälps åt. Förhoppningsvis kommer detta naturligt, men om inte – turas om med att sova ut på morgonen, att fixa mat, passa barn, handla och annat. Bestäm er för att köra sysslorna varannan dag eller liknande så blir det ingen diskussion. Och sänk ambitionerna. Frukost till middag funkar fint och ingen dör om det blir en glass till lunch. Gör det enkelt!

5. Tonåringen vill sova – mormor vill äta gemensam frukost kl 7

Lösning: Skit i klockan (och se punkt 1: prata ihop er). Är det något som är skönt att slippa på semestern så är det att passa tider, det har de flesta av oss nog av i vardagen. Att samlas vid måltiderna är alltid trevligt när ni har möjlighet, så låt t.ex. middagen vara den enda hållpunkten? Vill några hitta på olika saker på dagen är lunchen lättare att hållas ”fri”, utan tid att passa.

6. Det tjattras överallt och du känner dig låst

Lösning: Ge varandra space. Se punkt 1 igen. Alla har olika intressen och är olika sociala. Vissa av oss behöver mer tid för sig själva och sina intressen. Ta det inte personligt om någon går undan och vill vara ifred.

7. Din semester blir ”vardag”, med inrutade mönster och småtjafs

Lösning: Överraska. Speciellt med längre tid på samma ställe kan det ge en kick till förhållandet med något oväntat. Bjud ut på middag på tu man hand med den du älskar.

8. Skärmar och soffan slukar allt mer tid

Få in daglig rörelse. Oavsett hur – både stora och små mår bra av att röra på sig varje dag. Träna tillsammans eller turas om. Pausa alla skärmar och skicka ut de som inte självmant rör på sig. En studsmatta, bollar, cyklar, promenader etc. är perfekta för spontan rörelse, liksom olika utflykter.

sommarkänslor

Har du semester i sommar? Kanske redan nu, eller senare? Jag är inne på sluttampen inför mina veckor, vilket ska bli underbart. Trivs i min vardag, men ser framför allt fram emot att slippa passa tider och umgås mer med familjen. Och jo, småtjafs lär det bli, men tycker ändå att punkterna ovan håller oss hyfsat sams.

Dela gärna med dig om du har fler tips som kan göra sommaren ännu skönare, kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.