Älskar du som jag knaprigt knäcke?
Då kommer du älska att kunna göra fröknäcke i micron. Att blixtsnabbt fixa din frukostmacka – eller när du nu behöver ett tillfredställande bröd – av fröerna du har hemma, utan vare sig tid för jäsning eller tillagning. Inspirationen fick jag av Åse Falkman Fredriksson, ett geni!
Dels smidigt att inte vara beroende av exakt innehåll eller färskvaror. Fröer håller ju sig i evigheter hemma i skåpet.
Dels otroligt snabbt och lätt att göra när hunger eller sug slår till, utan tidskrävande jäsning, knådning eller gräddning i ”snigelugn”.
Och GOTT. Härligt tuggmotstånd, sälta och skön mättnad av fiberrika frön. Prova?
Fröknäcke i micron
Ingredienser till 1 rund kaka:
- 1/2 dl (ca 30 g sammanlagt) fröer du önskar, ex. chiafrön, linfrö, sesamfrön
- 1 krm pulversierat psyllium
- 2 msk hett vatten
- 1 nypa salt
- Topping, ex: pumpakärnor, vallmofrön, solroskärnor eller flingsalt? Ta det du gillar!
Gör så här:
- Blanda fröer, psyllium och salt.
- Koka upp vatten och rör ihop allt ordentligt. Låt stå att svälla någon minut.
- Lägg frösmeten på ett bakplåtspapper. Fukta händerna och platta ut.
- Micra på full effekt i ca 2 minuter.
- Dra bort knäcket försiktigt från bakplåtspappret och vänd knäcket upp och ner.
- Micra ca 1 minut till. Tid beroende på hur effektiv din micro är, men målet är ett torrt och knaprigt knäcke.
Färdigt att avnjutas med valfritt pålägg.
I brist på ost, godast på fröknäcke enligt mig, åt jag mitt med majonäs och stekt ägg. Rekommenderas det med, kram! /A