Gyllene fröknäcke – recept

Helgen går mot sitt slut men förrådet av fröknäcke är fullt.

Nästan i alla fall. Många bitar är redan uppslukade för det ÄR ju så gott med fröknäcke och lediga dagar går det åt mer. Det är ett väldans ätande en hemmahelg med barnen, så tur att jag gillar att laga mat och baka. Köket är min frizon och pysselverkstad där jag varvar ner och experimenterar.

Men jag orkar inte alltid göra egen blandning tillfröknäcke, trots att det är så lätt. Då köper jag färdiga mixer att blanda med vatten och olja, men tidigare i veckan fick jag hem några krispiga nyheter från Risenta. Vita chiafrön, ljusta linfrön, pumpa- och solroskärnor – samtliga ekologiska. Dessa blev en perfekt start till nytt fröknäcke, mer gyllene i färgen av de ljusare frösorterna.

fröknäcke

Knaprigt fröknäcke

Ingredienser till ca 1 plåt, beroende på hur tunt du gör det:

 • 2 dl hela linfrön
 • 2 dl solrosfrön
 • 2 dl pumpafrön
 • 2 dl psylliumfrön alt. sesamfrön
 • 2 dl kokande vatten
 • 1 tsk salt
 • 4 ägg (kan uteslutas för ett tunnare knäcke)
 • 2 msk smält kokosolja
 • gärna flingsalt att strö över

Gör så här:

 1. Blanda alla fröer och salt i en skål. Koka upp vatten.
 2. Rör ihop ägg, varmt vatten och smält kokosolja och häll i fröblandningen. Blanda.
 3. Platta ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och skär i så stora bitar du vill ha.
 4. Grädda i mitten av ugnen i 160° i ca. 30 minuter. Låt svalna och bryt isär.

Laxsallad med sås, ägg och frömix.

Går brödet sönder och smular sig? Inga problem. Krosset blir jättegott fröströ att ha på en sallad. Spar i en glasburk.

fröknäcke

Och de hela bitarna blir en perfekt knaprig kvällsmacka eller till frukostbröd. Min favorit är med ost/hummus/avocado/majonäs eller ponzu mayo och ägg.

Smaklig spis! /A

5 kommentarer
 1. Mackor alltså 🙂
  Fröknäcke är galet gott!

  Ägg, keso, Caviart, smörgåsgurka,ruccola..
  Philadelphiaost, lagrad prästost, smörgåsgurka, tomat, paprika & spenat..
  Avocado blandat med färskost krydda med salt & svartpeppar, smörgåsgurka, soltorkad tomat, rödlök & ruccola..
  Philadelphiaost, fikonmarmelad och brieost..
  Keso & jordgubbssylt..
  Keso & kanelstekta äpplen..

  Mackälskaren har talat 😉

 2. Jag måste få säga att din blogg är underbar, bra recept personlig osv
  Däremot har jag en fråga. Jag har två egna barn och de krånglar mycket med sömnen. En är tre år och den andre är fem månader. Jag behöver sova för att orka träna osv precis som du har jag en man som är borta mer än hemma pga jobb
  Hur har du lyckats få din barn att sova. Du verkar aldrig trött. Hur har du Gjort?
  Kram

  1. Karin – tack snälla! Vad glad jag blir att du tycker det <3

   Ja, sömnen är otroligt viktig, är likadan. Våra barn har alltid sovit väldigt bra. I perioder kommit in & lagt sig hos oss, men utan problem somnat om. Vet inte om det är genetiskt, men när de var små såg jag till att de inte sov för mycket på dagen. La dem i tid på kvällarna även helger & väckte dem för att hålla en ok dygnsrytm. Sen också att inte ta för vana att ge dem mat/vatten etc. på natten utan hellre ett kvällsmål de står sig på.

   Och JO! Jag är också trött såklart, haha. På kvällarna är jag halvt död efter kl 21. Jag går ofta & lägger mig kl 22-22.30 & upp vid 6.30-7.00. Det är en bra rutin för mig.

   Kram & hoppas dina barn kommer i bra sovrutiner snart!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras