Du älskar husman, men vill äta mer växtbaserat?
Vikålslasagne är en smart allt-i-ett-rätt, där du lätt kan byta ut köttfärs mot t.ex. vego- eller kycklingfärs och pastaplattorna mot vitkålsblad. En (ofta) billig, god, närproducerad och näringsrik grönsak, fullproppad med fibrer, vitaminer, läcker krisp och bra att ha hemma i kylen tack vare sin långa hållbarhet.
Jag såg idén till vitkålslasagne i flödet på Instagram. Ett smart, enkelt, gott och tidssparande sätt om ni t.ex. har olika smaker i familjen, men vill äta en liknande maträtt av samma poteinbas. Du kan även göra en vegansk typ av bechamelsås om så önskas, alternativa ingredienser hittar du i receptet.
Vitkålslasagne med valfri färs och ostsås
Ingredienser:
Färs
- 1 st gul lök
- 1 msk olja
- 400 g färs av kött/kyckling/vego (jag hade älgfärs)
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk sojasås
- 1 tärning buljong
- valfria kryddor
- salt & peppar
Ost/bechamelsås
- 1 msk smör/alt. margarin
- 2 msk mjöl
- 4 dl mjölk (valfri sort)
- 1 dl riven ost (kan uteslutas)
Lasagneplattor
- ½ huvud vitkål
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Fräs i smör eller olja ihop med kött/vegofärs.
2. Tillsätt tomater, soja, tomatpuré, buljongtärning och smaka av med kryddor.
3. Låt puttra i ca 20 minuter.
4. Under tiden, smält 1 msk smör/margarin i en kastrull.
5. Vispa i mjölet och häll på mjölk under omröstning så det inte blir bränt i botten.
6. Låt puttra i några minuter och rör i ost om du önskar.
7. Plocka loss vitkålsbladen i så hela blad som möjligt och koka i lättsaltat vatten.
8. Varva kålblad, färs och ostsås (tips: lägg även till färsk spenat för mer grönt) i en ugnsfast form.
9. Gratinera på 200° i ca 20-30 minuter tills din vitkålslasagne fått fin, gyllenbrun färg.
Jag gjorde min vitkålslasagne med lyxig älgfärs från Jorm och åt rätten med broccoli och bearnaisesås. Kanske låter konstigt, men en sås jag gillar och äter till det mesta. Du väljer själv, bon apetit! /A




Anna Jonasson