Lättlagad kålpudding med rårörda lingon – recept

kalpudding_form

Mat efter säsong är en smart strategi.

Både för miljön, plånboken och magen – som en lättlagad kålpudding med rårörda lingon när våra skogar är fulla av bär. Färs, vegetarisk eller kött, finns ju alltid att få tag på till rimligt pris, liksom vitkål. Det är snarare idéerna som sinar emellanåt, jag kör samma gamla inköpslista och därmed samma maträtter. Men ibland skräller jag och kommer på något nytt. Ofta efter inspiration från sociala medier, reklam eller vad det är säsong för.

Ibland har jag tur att mina föräldrar fyllt frysen med Jämtländska bär och kött från gården. Så otroligt lyxigt! Senast gjorde jag en lättlagad kålpudding av ett paket köttfärs och vitkål, otippat gott. Rekommenderas.

vitkal

Kålpudding

Ingredienser, ca 4 port:

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 800 g köttfärs
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°, strimla kålhuvudet och hacka löken.
  2. Bryn kål och lök i smör så att det blir mjukt och får fin färg.
  3. Stek köttfärsen i en annan panna. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva ingredienserna i en ugnssäker form.
  5. Pressa ihop puddingen lite och häll på 2 dl grädde.
  6. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Servera gärna med rårörda lingon.

kalpudding_nara

Lingon är det också säsong för nu och så enkelt att röra ihop till egen sylt. Jag mixade de råa bären med sötströ till ett gott, lagom sött tillbehör till kålpuddingen.

lingon_rarada

Rårörda lingon

Ingredienser:

  • 2 dl lingon
  • 0,5-1 dl sötströ eller valfritt sötningsmedel, mängd enligt önskad sötma

Gör så här:

  1. Mixa dom kalla eller varma bären med sötningsmedel – klart!

Supergott till kålpudding men även på exempelvis gröt, till blodpudding eller pannkaka.

Hoppas detta kan ge dig något nya idéer till vardagskarusellens middagar, precis som jag fått av andra sociala medier. Kram! /A

Gillar du receptet på lättlagad kålpudding rekommenderar jag även:

7 Comments
  1. Åh, jag älskar kålpudding men det var hundra år sedan jag tillagade det. Skall göras imorgon med mina nyplockade lingon till. TACK

Leave a Reply

Your email address will not be published.