En plåt – en ugn – storkok med mat som ”lagar sig själv”.
Middagar på en plåt, där har du mina räddare i middagsnöden under våra skol- och arbetsveckor. Nu är vi inte där riktigt än, men sen – när hemma först vid 17.30, somliga ska iväg på fotbollsträning, läxor ska läsas, väskor packas och alla är hungriga. Då är det suveränt med mat som inte behöver passas varenda sekund så att jag kan fixa med annat under tiden den ”lagar sig”. Och det tar ju inte längre tid att tillreda en hel laxsida mot ett par små filéer, så när jag lagar mat från grunden gör jag hellre tillräckligt mycket så att det (förhoppningsvis) räcker till fler dagar och/eller matlådor.
Efter önskemål bjuder jag här på några av mina bästa middagar på en plåt i ugnen inför dina kommande måltider. Olika basvaror med förslag på rätter du kan laga av dem, recept för många portioner.
Hela veckans middagar på en plåt – 12 recept för många portioner
LAX
Lax med rödlök och pesto
Ingredienser:
- 1 laxsida
- 2 msk pesto
- flingsalt
- peppar
- skivad rödlök
- aubergine
- brocoli
- olivolja
- valfria tillbehör, ex. kokt färskpotatis, potatismos, ris, sötpotatispommes eller vad du gillar
- sås av creme fraîche, pressad vitlök, örtsalt och peppar
Gör så här:
- Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
- Bred pesto över den, strö på flingsalt, peppar och lägg på skivad rödlök.
- Runt laxen lägger du övriga ugnsgrönsaker och ringlar olivolja över.
- In i ugnen på 250° i ca 20 minuter (tills laxköttet faller lätt isär och grönsakerna fått gyllenbrun färg.
- Servera med valfria tillbehör.
Ät som den är med grönsaker, potatis, ägg och pozu mayosås. Och av resterna kan du göra…
Lättlagad laxpasta
Ingredienser:
- Lax tillagad i ugn alt. filébitar du steker direkt i pannan (jag brukar tillaga en hel laxsida att äta med ris/matvete etc. ena dagen, för att en annan dag använda laxresterna till denna rätt)
- Kokt pasta (ex. fullkornspasta som här, men även bönpasta, färsk tortillini eller liknande passar. Dosera efter antal personer som ska äta. Även här är ett tips att koka stor mängd en dag och använda resterna till denna rätt, passande då du har ont om tid)
- Matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
- Salt, peppar och andra valfria kryddor (ex. dill, något jag brukar ha på i efterhand till de som vill ha)
Gör så här:
- Tillaga laxen, i ugn eller stek direkt i pannan.
- Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i pannan.
- Häll på matlagningsgrädde och krydda. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
- Servera med färska grönsaker, som en sallad med bladspenat.
KYCKLING
Kyckling med fetaost, soltorkade tomater och kesotäcke
Ingredienser:
- 1800 g kycklingfiléer
- 250 g keso
- 1 dl crème fraîche
- 200 g fetaost
- ca 5 strimlade soltorkade tomater i olja
- ½ dl olivolja
- ev. oliver
- 1 hackad rödlök
- broccoli, spenat eller bönor
- pumpakärnor
- 1 msk sojasås
- chiliflakes
- salt och peppar
Gör så här:
- Blanda kycklingen med olivolja, kryddor och sojasås. Lägg i botten på en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 225°.
- Hacka rödlök och tomater.
- Blanda crème fraîche, keso och smulad fetaost med de hackade ingredienserna.
- Bred blandningen över kycklingen och strö över pumpakärnor. Lägg ev. dit broccoli eller andra grönsaker.
- In i ugnen i ca 30 minuter. Skär då och då i kycklingen för att se om köttet är färdigt.
Och när vi har så här bruna bananer hemma (som ändå är fina inuti) brukar jag laga..
Fusk flygande Jacob
Ingredienser:
- kycklingfilé
- 2-3 bananer
- 3 dl grädde
- örtsalt & peppar
- olivolja
- curry
- 1 paket bacon
- jordnötter/cashewnötter
Gör så här:
- Lägg kycklingfileerna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda.
- Lägg bacon över kycklingen och sätt in i ugnen på 250° tills baconen börjar bli knaprig.
- Ta ut plåten ur ugnen, skiva bananerna och lägg runt kycklingen. Krydda med curry.
- Häll över grädden.
- Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt. Strö sedan över jordnötter.
- Servera gärna med en blandad sallad och ris.
KÖTTFÄRS
Vi köper ofta storpack med 2 kg köttfärs som jag ibland gör köttfärsås av, ibland steker för att ha i tacos eller pitabröd, ibland gör biffar eller köttbullar av. Men oftast köttfärsås inför våra plåtmiddagar med..
Makaronilasagne
- Makaroner
- Köttfärssås (alt. kyckling-, soja- eller quornfärs om du är vegetarian)
- Riven ost/ostsås
Gör så här: Blanda allt, in i ugnen på 250° i ca 20 minuter, tills din makaronilasagne fått en knaprig, härlig yta.
Lättlagad kålpudding
Ingredienser, ca 4 port:
- 1/4 vitkålshuvud
- 1 gul lök
- 800 g köttfärs
- 50 g smör
- 2 dl vispgrädde
- salt & peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°, strimla kålhuvudet och hacka löken.
- Bryn kål och lök i smör så att det blir mjukt och får fin färg.
- Stek köttfärsen i en annan panna. Krydda med salt och peppar.
- Varva ingredienserna i en ugnssäker form.
- Pressa ihop puddingen lite och häll på 2 dl grädde.
- Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
- Servera gärna med rårörda lingon.
ÄGG
Ugnspannkaka x 3
Ingredienser:
- 2 ½ dl vetemjöl (alt. 7,5 dl mjöl)
- 6 dl mjölk (alt. 2 liter mjölk)
- 4 ägg (alt. 9 ägg)
- ½ tsk salt (alt. 1 tsk)
- 2–3 msk smör (per plåt)
- ev 1 tsk bakpulver om du önskar en fluffigare pannkaka
- vispgrädde
- jordgubbar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° (varmluft om du tillagar flera plåtar samtidigt).
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
- Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
- Smält smöret i långpannan.
- Häll i smeten och grädda 20–25 min, tills den fått fin färg och stagnerat.
- Under tiden – vispa grädde och servera gärna med färska bär.
Ugnsomelett med kantarellstuvning
Ingredienser omeletten:
- 6 hela ägg + 4 äggvitor
- ca 1 dl mjölk
- Strimlad rökt kalkon
- Olivolja
- Riven ost
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Strimla kalkonen och lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
- Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och in i ugnen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.
Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen och riven ost över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.
Ingredienser kantarellstuvning:
- Kantareller
- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
- Salt och peppar
- 1/2 msk kinesisk soja
Gör så här:
- Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
- Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
- Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
VEGETARISKT
Ugnsbakad sötpotatis och aubergine
Ingredienser:
- 2-3 stora sötpotatisar
- 1 aubergine
- ca 3 msk olivolja
- flingsalt
Gör så här:
- Skölja och dela grönsakerna. Sötpotatis i stavar och aubergine i ca 1 cm tjocka skivor.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper, salta och låt stå i ca 5-10 minuter.
- Ringla över olivolja och grädda i ugnen på 250° tills det fått fin färg, ca 30 minuter. Kika in då och då och vänd på grönsakerna.
- Servera med grönsallad, vitlöksås (blanda creme fraîche med pressad vitlök, örtsalt och peppar) och kikärtor rostade i en stekpanna med olivolja, vitlök och flingsalt.
Quornlasagne med bönpasta
Ingredienser, 6 portioner:
- 600g Quorn Färs (2 påsar)
- 1000 g färdigkryddad pastasås/krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
- 8-10 dl färdig ostsås
- 16 lasagneplattor av bönpasta (alt. vanliga eller fullkornspasta)
- Salt
- Peppar
Topping:
- 150 g riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Tillaga quornfärsen: Stek och krydda din Quorn Färs och häll i tomatsås. Låt puttra några minuter.
- Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
- Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din Quornlasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
- Servera med färska grönsaker.
KORV
Ugnsstekt, skivad falukorv
Här krävs inget recept. Jag vill mest visa dig en av mina senaste smartheter – att slippa stekstänk på spisen och tillaga falukorven i ugnen. Lägg på ett bakplåtspapper, ringla lite olivolja över och tillaga tills de fått en fin yta. Samma sak går att göra med fiskpinnar, blodpudding, hamburgare eller annat du normalt steker i stekpanna. Mer åt gången – mindre stänk – mindre risk att bräddas vid.
PIZZA
Broccolipizza
Ingredienser 1 stor botten:
- 1 litet rivet broccolihuvud (ca 180 g)
- 1 ägg
- 4 dl riven ost
- 1 msk chiafrön (för extra crunchig botten)
- 0,5 tsk salt
Ingredienser fyllning (min variant):
- riven eller hel mozarella
- rödlök
- strimlad kalkon
- körsbärstomater i skivor
- örtsalt
Gör så här:
- Riv broccoli och blanda med ägg och riven ost i en bunke. Sätt ugnen på 200°.
- Platta smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 minuter i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
- Lägg kalkon, riven ost, tomater, rödlök, övrigt du önskar.
- Grädda ytterligare 5-15 min.
- Servera!
Byt ut mot blomkål för annan smak på botten, den du ser på bilden ovan.
Hoppas några av dessa middagar på en plåt är något som kan underlätta vardagsnjutningen för dig med. Kram! /A
Kanon tack, nya idéer är sitter aldrig fel, bara svårt att komma på dem själv!
Ja jag vet Ann-Marie! Hoppas du hittade något passande 🙂
Tack Anna! Så tacksamt att ha det här inlägget att luta sig tillbaka på under kommande veckan. Smidigt och dessutom ser allt så gott ut! Kram
Vad roligt att det är något som du kan tänka dig inför veckan Karin. Hoppas det blir riktigt bra! 🙂
KRAM!
Idag blev det ugnspannkaka fast med bacon i samt lingonsylt! Uppskattat av samtliga 😄
Roligt att höra! Jag gör också ofta med bacon när vi har det hemma. Blir lite matigare då och god sälta 🙂
Jätte bra 😚😚😚😚
Roligt att du tycker det! 🙂